Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 07.09.2013.
17:02
Beta A

Obamu "ignorisali" na samitu G20

Američki predsednik Barak Obama je bez sumnje napustio samit G20 naizgled oslabljen, ocenjuje danas Bi-Bi-Si (BBC) i ukazuje da je moguće da je samit u Sankt Peterburgu prekretnica u tome kako će svet gledati na moguće intervencije SAD u svetskim krizama.

Samo protokolarno rukovanje: Obama i Putin
 

Obama je sada, kako se navodi u komentaru, suočen s novim problemom - nedostatkom entuzijazma za upotrebu sile bez odobrenja Ujedinjenih nacija među nekim vođama Grupe 20, koja okuplja razvijene zemlje i zemlje u brzom razvoju.

To može negativno da utiče na već kolebajuće raspoloženje američke javnosti, i prema tome na apetit američkog Kongresa za vojnu akciju u Siriji, navodi se u komentaru BBC-ija.

Možda će Obama dobiti podršku Kongresa za vazdušne udare na Siriju, možda će s vremenom SAD i njegovi saveznici izgraditi međunarodnu koaliciju koju traže, navodi se u komentaru. Ali se dodaje da je takođe moguće da će se gledati nazad na ovaj skup G20 i reći da je to bio momenat kada je "popustio apetit za međunarodnu intervenciju iz humanitarnih razloga".

Moguće je, kako se navodi, "da je to bila prekretnica koja je pokazala da ostatak sveta više ne želi da SAD uskoči kao svetski policajac kada druge institucije propuste da deluju - koliko god bila ozbiljna kriza ili težak zločin".

Obama je na konferenciji za novinare juče, na kraju samita Grupe 20 najvećih svetskih privreda, rekao da među liderima raste svest da "svet ne može stajati mirno" posle upotrebe hemijskog oružja u Siriji. Obama je rekao da se lideri iz Evrope, Azije i sa Bliskog istoka slažu s njim da se međunarodne norme o zabrani hemijskog oružja moraju poštovati.

On je najavio da će se u utorak, 10. septembra, obratiti američkom narodu posle rasprave u Kongresu o odobravanju napada na Siriju zbog, kako navode vlasti SAD, napada hemijskim oružjem u kojem je ubijeno više od 1.400 ljudi.

Obama je odbio da kaze da li će narediti napad, ako Kongres ne odobri intervenciju.

POVEZANE VESTI

Subota 07.09.2013. 18:11
Samo neka ovako ratnički nastupa, desit će mu se neki novi 11. septembar......
Subota 07.09.2013. 19:47
Nejasno je to, što bez prestanka spominju " upotreba hemijskog " oružija, bez ikakvog dokaza, koja strana ga je upotrijebila ! Čak je nama najpoznatija Karla del Ponte, izjavila da su pobunjenici odgovorni ! Ali, pod svaku cijenu se hoće glava Asada, kontrola Sirije, naravno i nož u ledja Rusiji !
Subota 07.09.2013. 19:30
Samit G20 je promasio cilj,svi su bili zaokupljeni Sirijom i Obamom.Mozda vam je poznato koji predsednik Amerike za svog mandata nije ratovao daleko od svoje zemlje,ako i postoji,taj je bio slabic i nesposoban po njihovim kriterijima.Uskoro ce doci u situaciju da ce svaki drugi muskarac u Americi biti ratni veteran.Militantna i opasna drzava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online