Subota 07.09.2013.
17:02
Beta

Obamu "ignorisali" na samitu G20

Samo protokolarno rukovanje: Obama i Putin
 

Obama je sada, kako se navodi u komentaru, suočen s novim problemom - nedostatkom entuzijazma za upotrebu sile bez odobrenja Ujedinjenih nacija među nekim vođama Grupe 20, koja okuplja razvijene zemlje i zemlje u brzom razvoju.

To može negativno da utiče na već kolebajuće raspoloženje američke javnosti, i prema tome na apetit američkog Kongresa za vojnu akciju u Siriji, navodi se u komentaru BBC-ija.

Možda će Obama dobiti podršku Kongresa za vazdušne udare na Siriju, možda će s vremenom SAD i njegovi saveznici izgraditi međunarodnu koaliciju koju traže, navodi se u komentaru. Ali se dodaje da je takođe moguće da će se gledati nazad na ovaj skup G20 i reći da je to bio momenat kada je "popustio apetit za međunarodnu intervenciju iz humanitarnih razloga".

Moguće je, kako se navodi, "da je to bila prekretnica koja je pokazala da ostatak sveta više ne želi da SAD uskoči kao svetski policajac kada druge institucije propuste da deluju - koliko god bila ozbiljna kriza ili težak zločin".

Obama je na konferenciji za novinare juče, na kraju samita Grupe 20 najvećih svetskih privreda, rekao da među liderima raste svest da "svet ne može stajati mirno" posle upotrebe hemijskog oružja u Siriji. Obama je rekao da se lideri iz Evrope, Azije i sa Bliskog istoka slažu s njim da se međunarodne norme o zabrani hemijskog oružja moraju poštovati.

On je najavio da će se u utorak, 10. septembra, obratiti američkom narodu posle rasprave u Kongresu o odobravanju napada na Siriju zbog, kako navode vlasti SAD, napada hemijskim oružjem u kojem je ubijeno više od 1.400 ljudi.

Obama je odbio da kaze da li će narediti napad, ako Kongres ne odobri intervenciju.

2024 © - Vesti online