Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 06.09.2013.
21:09
Beta A

Obama bez podrške na G20

Američki predsednik Barak Obama naišao je na prepreke u nastojanju da pridobije međunarodnu podršku za vojni napad na Siriju, pošto su lideri Grupe 20 najvećih svetskih privreda na samitu u Rusiji ostali doboko podeljeni oko reakcije na upotrebu hemijskog oružja u Siriji, piše Njujork tajms.

Američki predsednik Barak Obama nije naišao na razumevanje učesnica samita G20 o vojnoj intervenciji na Siriju
 

Posle debate koja je potrajala celu noć sa četvrtka na petak, Obama je imao malo podrške, ali bez konsenzusa, pošto su drugi lideri tražili da se ne ide u vojnu intervenciju na Siriju bez odobrenja Ujedinjenih nacija, kojeg verovatno neće biti.

Predsednik SAD je zato bio primoran da izađe s uopštenom izjavom o zabrinutosti zbog upotrebe hemijskog oružja. Neuspeh u građenju snažne koalicije na samitu Grupe 20, uz protivljenje ruskog predsenika Vladimira Putina, dodatno povećava rizik za Obamu koji kod kuće treba da lobira u Kongresu da mu odobri podršku za intervenciju, koju su mu uskratil svetski lideri.

Obama radi isto što i Buš

Samit G20 nije podržao Obamu

Većina zemalja koje su učestvovale na samitu u Sankt Peterburgu, ne prihvata Obamine planove. Putin je rekao da mu se većina lidera pridružila u protivljenju vojnom napadu bez Ujedinjenih nacija, među kojima su Kina, Indija, Indonezija, Argentina, Italija, Nemačka i Južna Afrika.

Obamine planove su jedino, rekao je Putin, prihvatili Francuska, Kanada, Turska i Saudijska Arabija, koje su bile uz Obamu i pre samita.

Obama je takođe u neugodnom položaju da mora da brani pravo na vojnu akciju, pošto je ranije bio protiv jednostrane spoljne politike za šta je optuživao svog prethodnika na čelu SAD Džordža Buša, navodi njujorški list.

Američki predsednik je priznao da će biti teško ubediti Kongres i najavio govor naciji u utorak uveče.

"Nereagovanje na ovakvo kršenje međunarodnih normi poslalo bi signal 'odmetnutim državama', autoritarnim režimima i terorističkim organizacijama da mogu koristiti oružje za masovno uništavanje i da ne snose posledice...

A to nije svet u kojem želimo da živimo", rekao je Obama.

Manipulisanje Bele kuće

U nastojanju da poništi utisak o izolaciji, Bela kuća je organizovala zajedničko saopštenje, koje su uz te četiri zemlje potpisale Australija, Italija, Japan, Južna Koreja, Španija i Velika Britanija s osudom napada u Siriji gde je, po američkim službama, upotrebom hemijskog oružja ubijeno više do 1.400 ljudi.

"Pozivamo na snažnu međunarodnu rekaciju na ovo ozbiljno kršenje pravila u svetu i na savest što će poslati jasnu poruku da se ovakva vrsta zverstva nikada ne može ponoviti", piše u saopštenju u kojem se ipak otvoreno ne traži vojna akcija.

POVEZANE VESTI

Petak 06.09.2013. 21:44
Negdje je neko napisao: da ce SAD, uprkos cinjenicama da Asad nije upotrijebio hem. otrove, vec teroristi, napasti Siriju iz konpleksa koji im proizvodi Putin i Rusija, da ne ispadnu shonje pred svijetom.
Petak 06.09.2013. 23:47
NEMA podršku američke nacije, NEMA podršku NATO-a, NEMA podršku većine zemalja EU, NEMA podršku G20, NEMA podršku skoro celog sveta.. Ako naredi napad, treba mu oduzeti nobelovu nagradu. Mada ne znam čime je on to ranije i zaslužio...
Petak 06.09.2013. 22:43
Ozbiljni potezi i ozbiljne rijeci su recene sa obadvije strane. E sad ostaje da se vidi da li se Rusija vraca na velika vrata u globalnu scenu ili ne!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online