Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 29.08.2013.
19:07
Beta A

“Cilj SAD da zadrži planetarnu dominaciju“

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Darko Tanasković ocenio je da bi samo potpuni vojni poraz jedne ili druge strane omogućio kraj rata u Siriji, ali s regionalnim posledicama.

Kad SAD kažu "demokratija", ostatak sveta zna da je to sinonim za "siledžija", ali ne može ništa da uradi...
 


"Samo bi potpuni vojni poraz jedne ili druge strane omogućio formalni kraj rata, ali uz postkonfliktni haos, s regionalnim posledicama, prema kojem bi onaj u Libiji bio dečija igra", rekao je Tanasković za agenciju Beta.


On je istakao da se u Vašingtonu pominje srazmerno kratko i selektivno bombardovanje "koje nema neposredne veze sa upotrebom hemijskog oružja", posle čega bi se od pobunjenika zahtevalo da budu spremni na pregovore, ali sa ojačanom vojnom pozicijom na terenu.


"Bez obzira na navodne humanitarne motive za intervenciju, cilj SAD i saveznika je da preokrenu tok unutrašnjeg rata u Siriji, gde su pobunjeničke snage, kako izgleda, u defanzivi", kazao je Tanasković.


Prema njegovim rečima, vojno mešanje SAD i država koje su spremne da ih slede u već odavno posredno internacionalizovani rat u Siriji, bilo bi nova potvrda za svetsku javnost da se nastavlja sa "ciničnom politikom sile i kršenjem međunarodnog prava država koje žele da po svaku cenu zadrže planetarnu dominaciju i ostvare svoje interese, kako u političkoj, tako i u ekonomskoj sferi".


Na pitanje kakve reakcije se mogu očekivati u Moskvi, Tanasković je rekao da je Moskva ispoljila veliku odlučnost u odbijanju vojnog rešenja u borbi za vlast u Siriji i jednostranog kriminalizovanja režima Bašara al Asada.


"Doslednost takve odlučnosti morala bi, sa obzirom na eskalaciju krize, podrazumevati snažnija sredstva u nesumnjivo opravdanim upozorenjima da bi intervencija bila 'tragična greška'. Aktere intervencije ne zanimaju dugoročnije posledice, već samo posledice ove greske. Nemam utisak da je Moskva voljna da ide do granice koju planeri intervencije ne bi bili spremni da pređu. Odnosi između SAD i Rusije već izvesno vreme ubrzano idu silaznom linijom", zaključio je Tanasković.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.08.2013. 19:20
Put u 3. Svjetski Rat https://www.youtube.com/watch?v=zCpNgOgiF-o
Četvrtak 29.08.2013. 20:37
Nema sta tu EU da izgubi ili SAD, gubitnici su pravoslavni hriscani i Kurdi, naravno ukoliko se ne okrenu muslimani protiv katolika.
Četvrtak 29.08.2013. 23:52
Ma daj jednom, pa da svi idemo u PM. Ovo sto Ameri (satro NATO) rade po svetu je vec na granici toga da hoce da nas pretvore u robove. Vec ni je pun k....uvar njihovih recepata za mir i demokratiju. Svet nije imao (niti ce imati, ako prezivi) vece zlo od danasnje Amerike!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online