Četvrtak 29.08.2013.
19:07
Beta

“Cilj SAD da zadrži planetarnu dominaciju“

Kad SAD kažu "demokratija", ostatak sveta zna da je to sinonim za "siledžija", ali ne može ništa da uradi...
 


"Samo bi potpuni vojni poraz jedne ili druge strane omogućio formalni kraj rata, ali uz postkonfliktni haos, s regionalnim posledicama, prema kojem bi onaj u Libiji bio dečija igra", rekao je Tanasković za agenciju Beta.


On je istakao da se u Vašingtonu pominje srazmerno kratko i selektivno bombardovanje "koje nema neposredne veze sa upotrebom hemijskog oružja", posle čega bi se od pobunjenika zahtevalo da budu spremni na pregovore, ali sa ojačanom vojnom pozicijom na terenu.


"Bez obzira na navodne humanitarne motive za intervenciju, cilj SAD i saveznika je da preokrenu tok unutrašnjeg rata u Siriji, gde su pobunjeničke snage, kako izgleda, u defanzivi", kazao je Tanasković.


Prema njegovim rečima, vojno mešanje SAD i država koje su spremne da ih slede u već odavno posredno internacionalizovani rat u Siriji, bilo bi nova potvrda za svetsku javnost da se nastavlja sa "ciničnom politikom sile i kršenjem međunarodnog prava država koje žele da po svaku cenu zadrže planetarnu dominaciju i ostvare svoje interese, kako u političkoj, tako i u ekonomskoj sferi".


Na pitanje kakve reakcije se mogu očekivati u Moskvi, Tanasković je rekao da je Moskva ispoljila veliku odlučnost u odbijanju vojnog rešenja u borbi za vlast u Siriji i jednostranog kriminalizovanja režima Bašara al Asada.


"Doslednost takve odlučnosti morala bi, sa obzirom na eskalaciju krize, podrazumevati snažnija sredstva u nesumnjivo opravdanim upozorenjima da bi intervencija bila 'tragična greška'. Aktere intervencije ne zanimaju dugoročnije posledice, već samo posledice ove greske. Nemam utisak da je Moskva voljna da ide do granice koju planeri intervencije ne bi bili spremni da pređu. Odnosi između SAD i Rusije već izvesno vreme ubrzano idu silaznom linijom", zaključio je Tanasković.

2024 © - Vesti online