Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.08.2013.
20:22
b92.net A

Planeta Zemlja "preklinje" da je spasimo

Inspirativni video "Planeta, to si ti", čiji je autor Karlos Čavira, muzički producent iz Španije, postavljen je na društvenim mrežama pod sloganom "Četiri minute koja će vam promeniti život".

Foto: Ilustracija
 

On apeluje na stanovništvo cele planete, da promeni pristup ekološkim problemima koji ubrzano rastu i da se svako uključi u „rehabilitaciju“ sveta u kom živimo.

Naraciju iz kratkog filma vam u celosti prenosimo:

"Ljudi. Kakva neverovatna reč. Smatramo se najinteligentnijom vrstom na planeti. Ipak, najgora smo. Šta radimo na ovom svetu? Ko nas je ovde doveo? Koja je naša misija na ovoj planeti? Možda je nikada nećemo spoznati, ali deluje da je naša jedina misija da je uništavamo.

Jeste li ikada pomislili da nam ova planeta ne pripada? U svakom slučaju, briga o njoj je u našim rukama.

Oni su bili ovde mnogo pre nas i mi smo ništa više od njihovih gostiju. Došli smo i upali na njihovu teritoriju i uništili njihov dom. Bili su tolerantni. Oprošteno nam je bezbroj puta, ali mi i dalje ignorišemo njihovu situaciju.

Bili smo njihovi otmičari, njihove ubice, a oni nas ipak doživljavaju kao svoje vlasnike.

Mi smo jedina vrsta koja napada, koja uništava, urniše, truje i zatire samo zato što ima misiju da živi bolje.

Svet je vaš. Naš je i namenjen je svima nama. Ipak,zapamtite da je to i njihov svet. Morate da shvatite da oni mogu da učine bilo šta da spasu svoje živote, ali mnogo manje od toga da spasu svoju planetu.

Planeta Zemlja umire. Uništavamo je na divljački način. Ali, ona je gladna ljubavi. Slabi, a uprkos svemu i dalje nam velikodušno daje najbolje iskustvo od kako smo došli na nju. Planeta je bila najbolji domaćin ovim vrstama. Ako smo dobili sposobnost govora, razmišljanja, stvaranja, izgradnje i pružanja pomoći, zašto ostajemo tihi? Zašto ignorišemo? Uništavamo i ubijamo?

Otvorite oči; i vi umirete. Zajedno sa svojom planetom. Jedinom planetom u našem Sunčevom sistemu na kojoj nam je data privilegija da živimo.

Ima nas na milijarde na ovoj planeti. Mi smo misleća vrsta, racionalna, dominantna... Zašto to nismo primetili?

Sposobni smo da osvajamo prostor, mesec, čak i planete a i dalje ne možemo da osvojimo sopstvena srca. Stavite ruku na srce i osetite šta pokušava da vam kaže.

Poslušajte šta želi i shvatite da moramo da živimo zajedno na istoj planeti. Počnite od toga što ćete promeniti sebe. Uključite se. Neka vaša deca znaju i razumeju i podsetite ih, ako su zaboravili.

Kada čovečanstvo prestane da postoji,a druga vrsta naseli planetu, videće da smo bili vrsta koja nije uspela i izneverila.

Ali ustanite i popravite naše greške. Planeta više nije ista i mi ne možemo više da čekamo. Svi znamo šta treba da uradimo a trenutak za to je – sad! Budućnost planete je još u vašim rukama. Pomozite joj. Hajde da joj pomognemo. Jer, planeta Zemlja ste vi".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online