Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 08.08.2013.
05:31
RTS A

Princ ponudio Putinu povlastice i pare da bude protiv Asada!

Saudijska Arabija ponudila Rusiji ekonomske podsticaje, uključujući značajan sporazum o oružju (bar 15 milijardi dolara) i obećanje da neće osporaviti prodaju ruskog gasa, a zauzvrat traži da Moskva smanji podršku koju pruža sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu.

Saudijci spremni da kupe ruskog oružja u vrednosti od 15 milijardi dolara, čeka se odgovor Vladimira Putina

Sporazum između dva vodeća posrednika u pogubnom građanskom ratu u Siriji predložio je šef saudijske obaveštajne službe princ Bandar bin Sultan, na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi prošle nedelje, prenosi Rojters.


Sirijski opozicioni izvori bliski Saudijskoj Arabiji tvrde da je princ Bandar ponudio da kupi rusko oružje u vrednosti od 15 milijardi dolara, kao i garancije da gas iz Persijskog zaliva neće ugroziti poziciju Rusije kao glavnog snabdevača Evrope gasom.


Zauzvrat, Saudijska Arabija traži od Moskve da smanji podršku koju pruža Asadu i da ubuduće ne blokira nijednu rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Siriji, tvrde ti izvori.


A šta i ako Asad padne?

Neimenovani zapadni diplomata na Bliskom istoku kaže da će ruski predsednik teško trampiti snažan uticaj koji Moskva u poslednje vreme ima u regionu, za sporazum o oružju, ma kako značajan bio. On je rekao da ruski zvaničnici baš i ne veruju da Saudijska Arabija ima jasan plan za stabilnost u Siriji ako Asad padne.


Putinov portparol nije bio dostupan za komentar o sastanku, kao ni portparol saudijskog ministarstva spoljnih poslova.


Rusija u sirijskom ratu, koji traje duže od dve godine, podržava Asada oružjem i diplomatskom zaštitom, a bilo kakva promena u stavu Moskve uklonila bi značajnu prepreku za akciju Saveta bezbednosti UN kad je reč o Siriji.


Moguća veća fleksibilnost Rusije

Međutim, možda nagoveštavajući veću fleksiblnost, Rusija je uoči sastanka sa saudijskim predstavnikom vršila pritisak na Asada da dozvoli misiji UN da ispita tvrdnje o korišćenju hemijskog oružjha, kako navode druge diplomate.


"To je bio jedan od onih nenajavljenih sastanaka koji bi se mogli pokazati daleko značajnijim nego javni diplomatski napori koji se ulažu u cilju rešavanja sirijske kirze", rekao je jedan diplomata.


Saudijska Arabija i druge sunitsko-muslimanske sile snažno podržavaju većinom sunitske pobunjenike koji se bore protiv Asada, koji pripada manjinskoj sirijskoj alavitskoj sekti, ogranku šiitskog islama, navodi britanska agencija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.08.2013. 06:35
Саудијски принц је из земље где се све решава новцем. Нису они џабе пријатељи Америма. Није Путин неко ко ће свој углед сје...за шаку долара. Уосталом у Сирији се брани Русија. То је предзадња линија одбране. А са тим нема шале и ту нема преговора.
Četvrtak 08.08.2013. 08:06
Pa nije Putin gorbacov ili nedaj Boze ko jelcinj pijana gramziva budala.....
Četvrtak 08.08.2013. 07:33
jelcinj je za pare cutijo napad na jugu.politika je samo licni interes a ostalo ih ne interesuje.nebi me cudilo da i ovog soundena isporuce za pare.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online