Četvrtak 08.08.2013.
05:31
RTS

Princ ponudio Putinu povlastice i pare da bude protiv Asada!

Saudijci spremni da kupe ruskog oružja u vrednosti od 15 milijardi dolara, čeka se odgovor Vladimira Putina

Sporazum između dva vodeća posrednika u pogubnom građanskom ratu u Siriji predložio je šef saudijske obaveštajne službe princ Bandar bin Sultan, na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi prošle nedelje, prenosi Rojters.


Sirijski opozicioni izvori bliski Saudijskoj Arabiji tvrde da je princ Bandar ponudio da kupi rusko oružje u vrednosti od 15 milijardi dolara, kao i garancije da gas iz Persijskog zaliva neće ugroziti poziciju Rusije kao glavnog snabdevača Evrope gasom.


Zauzvrat, Saudijska Arabija traži od Moskve da smanji podršku koju pruža Asadu i da ubuduće ne blokira nijednu rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Siriji, tvrde ti izvori.


A šta i ako Asad padne?

Neimenovani zapadni diplomata na Bliskom istoku kaže da će ruski predsednik teško trampiti snažan uticaj koji Moskva u poslednje vreme ima u regionu, za sporazum o oružju, ma kako značajan bio. On je rekao da ruski zvaničnici baš i ne veruju da Saudijska Arabija ima jasan plan za stabilnost u Siriji ako Asad padne.


Putinov portparol nije bio dostupan za komentar o sastanku, kao ni portparol saudijskog ministarstva spoljnih poslova.


Rusija u sirijskom ratu, koji traje duže od dve godine, podržava Asada oružjem i diplomatskom zaštitom, a bilo kakva promena u stavu Moskve uklonila bi značajnu prepreku za akciju Saveta bezbednosti UN kad je reč o Siriji.


Moguća veća fleksibilnost Rusije

Međutim, možda nagoveštavajući veću fleksiblnost, Rusija je uoči sastanka sa saudijskim predstavnikom vršila pritisak na Asada da dozvoli misiji UN da ispita tvrdnje o korišćenju hemijskog oružjha, kako navode druge diplomate.


"To je bio jedan od onih nenajavljenih sastanaka koji bi se mogli pokazati daleko značajnijim nego javni diplomatski napori koji se ulažu u cilju rešavanja sirijske kirze", rekao je jedan diplomata.


Saudijska Arabija i druge sunitsko-muslimanske sile snažno podržavaju većinom sunitske pobunjenike koji se bore protiv Asada, koji pripada manjinskoj sirijskoj alavitskoj sekti, ogranku šiitskog islama, navodi britanska agencija.

2024 © - Vesti online