Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 28.07.2013.
15:12
RTS A

Evropa: Amerika da kaže koga prisluškuje

Šefovi diplomatija Nemačke i Austrije Gvido Vestervele i Mihael Špindeleger ocenili su da odgovori SAD na zabrinutost evropskih zemalja zbog špijunskih aktivnosti američke Nacionalne bezbednosne agencije nisu dovoljni i da je potrebno da američki partneri kažu "šta su stvarno radili".

Moramo da znamo ko je prisluškivan: Gvido Vestervele
 

"Postoje prvi napori rasvetljavanja, ali odgovori za sada nisu bili dovoljni", istakao je Verstervele u intervjuu bečkom dnevniku Prese.
 

Špindeleger je istakao da je ono što je do sada dobijeno bio usmeni izveštaj ambasadora SAD, u saglasnosti sa američkom vladom.
 

"I za nas to naravno nije ono što smo očekivali od partnera. A to je da nam jasno kažu šta su stvarno radili", podvukao je Špindeleger.
 

Vestervele nije želeo da spekuliše o posledicama ukoliko se obistine optužbe koje idu tako daleko do tvrdnji da je NSA prisluškivala sednice u Briselu. On je naglasio da je odlučujuće da se stvar rasvetli i donesu ispravni politički zaključci.
 

"O jednom smo se dogovorili, a to je da ćemo se zajedno sa pojedinim partnerskim zemljama u Evropi založiti za međunarodnu inicijativu kako bi zaštita podataka bila poštovana kao ljudsko pravo, kao i da se međunarodni okviri, koji potiču još iz 60-tih godina, prilagode našem dobu", objasnio je šef nemačke diplomatije.
 

Špindeleger je dodao da treba razjasniti i tvrdnje da su postojali ugovori između austrijskih institucija i NSA, jer se mora pojasniti da li je postojala institucionalna saradnja.
 

"Očigledno da mi u Evropi drugačije pojmimo slobodu komunikacije u odnosu na američku administraciju i o tim razlikama moramo razgovarati", poručio je Špindeleger.
 

Vestervele je podvukao da se špijuniranje prijatelja ne može obrazlagati bezbednosnim interesima, dodajući da je normalno da postoji saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma. U vezi sa bivšim službenikom NSA Edvardom Snoudenom, koji je otkrio čitavu aferu špijuniranja, objavivši poverljive dokumente, oba ministra su jasno rekla da mu neće biti pružen azil u Nemačkoj i Austriji, jer podnet zahtev ne odgovara pravilima.
 

"Zahtev Snoudena ne odgovara pravilima i ne može na toj osnovi biti pokrenut postupak za dobijanje azila", objasnio je Špindeleger.
 

Vestervele je istakao da je nadležno ministarstvo u Nemačkoj došlo do zaključka da ne postoje razlozi za davanje azila.
 

"S jedne strane, jer na sopstveni zahtev ima boravišni status u Rusiji, a na drugoj su SAD, parlamentarna demokratija sa nezavisnim pravosuđem", kazao je Špindeleger.

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.07.2013. 17:49
Sta je danas gluma, Holivud je svuda, a najvise medju ucenjenima i placenima.
Ponedeljak 29.07.2013. 11:33
Evo sad će odmah da odgovore i usput da se izvine...! Zabole amere za partnere !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online