Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 27.07.2013.
17:34
Vesti A

Sve manje para za obnovu Hilandara!

Kulturno nasleđe Hilandara biće sačuvano u elektronskoj formi i tako trajno postati dostupno naučnoj, ali i široj javnosti. Cilj digitalizacije je da manastirsko blago koje je u Hilandaru bude dostupno javnosti i naučnicima, s obzirom na brojne povelje i rukopisne knjige. Više od 1.000 ikona, 507 rukopisnih povelja i veliki broj drugih dragocenosti biće sačuvani u elektronskoj formi.

Obnova Hilandara je započeta dve godine posle požara, ali je kriza učinila svoje
 

Mada je obnova Hilandara, započeta dve godine posle požara, u početku tekla ubrzanim tempom, godine ekonomske krize koje su pogodile i Grčku i Srbiju uslovile su ritam rekonstrukcije. Upravo je nedostatak novca usporio i ovogodišnje radove koji su počeli mesec dana kasnije nego što je uobičajeno. Rekonstrukcije istočnog krila Velikog konaka i objekata u ulaznoj zoni su u toku. Kada se one završe, biće obnovljeno oko 60 procenata izgorelog dela.


- Novac je stigao, ali sa zakašnjenjem, tako da neke radove koje je trebalo da izvedemo u proleće, morali smo da ostavimo za jesen - kaže Milivoje Rančić, direktor Zadužbine Hilandar. - Za ovu godinu dobili smo 48 miliona dinara, dokle ćemo sa tim novcem stići - videćemo. Ukoliko dobijemo još sredstava, bićemo efikasniji. Veliki problem je što su donacije za Hilandar potpuno presahle.
Nedavno je stručna državna komisija za Hilandar obišla gradilište i sagledala šta je do sada urađeno. Po rečima Rančića, komisija je konstatovala da je dosta toga urađeno i da su objekti veoma kvalitetno obnovljeni.


Radovi su počeli dve godine posle požara, bile su potrebne opsežne pripreme za veliku rekonstrukciju, za koju je država do sada dala 676.121.845,62 dinara. Konak iz 1814. godine bio je prvi objekat koji je rekonstruisan. Radovi su počeli u oktobru 2005, a objekat je osveštan na Vidovdan dve godine kasnije.


Planirano je da najveći objekat unutar manastirskog utvrđenja, konak iz 1816.-21. (Veliki konak), bude završen do kraja godine. Obnovom ovog zdanja manastir će povratiti najveći deo smeštajno radnog prostora i u velikoj meri povratiti prepoznatljivi izgled sa severne strane.


U požaru je najviše nastradao Beli konak, a do sada je saniran i ojačan bedemski zid. Takođe je obnovljen krov pirga Svetog Đorđa, koji pripada najstarijem delu manastirskog kompleksa, a urađen je i projekat za izradu zaštitne konstrukcije prozora kupola Saborne crkve.


Sredstvima koja ne potiču iz budžeta, već su stigla od donatora, rekonstruisani su krov i kupola Paraklisa Svetog Arhangela, Crkva Svete Trojice, arsane kod Samarije (koja je pretvorena u vinariju), zatim Pirg Svetog Vasilija i Kavalargov pirg (ili pirg kralja Milutina). Saniran je i krov i deo bedemskog zida manastirske trpezarije, koja nije stradala u požaru, ali je bila u izuzetno lošem stanju.

POVEZANE VESTI

Subota 27.07.2013. 22:42
Drzava bi mogla od Miskoviceve kaucije da zavrsi obnovu Hilandara. Tako bi i mi Vernici imali koristi od ovog velikog "humaniste".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online