Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.07.2013.
01:11
Vesti A

Osma žrtva Ivana Milata?

Uvek se sumnjalo da je najzloglasniji australijski serijski ubica - Ivan Milat, života lišio više osoba nego što mu je pripisano. Bivši pomoćnik komesara policije Klajv Smol smatra sa priličnom sigurnošću da je 18-godišnji Piter Lečer takođe Milatova žrtva.

Sve okolnosti u vezi sa ovim ubistvom, naime, upućuju na Milatov sistem i Lečer bi mu onda bio osma poznata žrtva. Mladić je ubijen u šumi Dženolan zapadno od Sidneja, a telo mu pokriveno granjem.

Ivan Milat


Policija je, inače, posle presude Milatu 1996. godine za ubistvo sedam autostopera, analizirala još desetine nerešenih slučajeva, da bi videla ima li još njegovih žrtava.
Gospodin Smol je, međutim, spustio broj potencijalnih slučajeva na samo jedan, ovaj Lečerov, koji po načinu ubistva, kao i datumu smrti, dovodi njega u sigurnu vezu sa Milatovim zločinačkim pohodom.
 

- Postoji obrazac u Ivanovom ubijanju koji je vezan sa njegovim ličnim okolnostima -

Ubio je još troje

 

• Nemica Simone Šmidl (20) nestala u januaru 1991, ubijena sa više uboda, uključivši nož zabijen u kičmenu moždinu.
• Britanke Kerolajn Klark (21) upucana deset puta i Džoen Volters koja je zbodena.
• Bivši nemački vojnik Gabor Nojgebauer (21) koji je vezan i pogođen sa šest hitaca, kao i njegova 20-godišnja devojka Anja Habšid, kojoj su odsečena glava i presečena kičma.

kazao je Smol za news.com.au. - Kada je ubijao, ili je bio potpuno sam, ili nije imao punu kontrolu u odnosu sa partnerom, ili je taj odnos bio poremećen ili je bio prekinut. Kod Ivana se uvek radilo o kontroli i kada je Piter Lečer ubijen, Ivan je prekinuo sa svojom partnerkom. Druga ubistva (koja se Ivanu pripisuju) ne slažu se s tim obrascem.
 

Bio je petak, novembra 1987. godine kada se Lečer našao bez para i bio mu je potreban prevoz iz Sidneja do Bathersta. Nezaposleni radnik u pilani putovao je u Sidnej da zaprosi svoju 15-godišnju devojku koja mu je tada rekla da je premlada za brak.


Lečer, jedan od četvoro dece, izgubio je vezu sa svojom familijom i nije s njom živeo dve godine pre svoje smrti, nakon što je ostao bez posla u pilani.


- Bio je dobar kao dobar dan pre nego što je izgubio posao, ali je postao malo nabusit posle toga - kazala je kasnije njegova majka En Lečer.


Poslednji put viđen je živ 13. novembra, kada je napustio Bazbi u jugozapadnom Sidneju rekavši da će stopirati do kuće. Tamo nikad nije stigao.


Milat je inače bio optužen, pa oslobođen tužbe za silovanje dve mlade autostoperke koje je pokupio blizu železničke stanice u Liverpulu 1971. godine. Kada se to

Raskid sa ženom okidač zločina


Sudski psihijatar dr Rod Milton zaključio je da je ubica autostopera osećao veliko uživanje na mestu zločina i nameštao žrtve da da izgledaju kao "bebe u šumi". Kod nekih mesta nađene su flaše od piva i opušci, a sva tela položena su u plitke jame i pokrivana granama i lišćem.


- Kada ga je žena ostavila, skrenuo je s puta, kaže gospodin Smol.

dogodilo, kaže gospodin Smol, nije imao stalnu vezu. Iza toga, oženio se sa Karen Dak, ali je 1987. godine veza pukla.


Imao je primetnu opsesiju za oružjem, kojim je plašio gospođu Dak, a u ormanu su mu bili i veliki noževi, pištolji i jedna vojnička puška. Svoju ženu vodio je četiri puta u obilazak šuma Belanglo i Dženolan. Kada ga je napustila, kaže Smol, u njemu je krenuo nagon za ubijanjem.


Kada je Lečer nestao, Milat je radio kao putar u području Dženolana, 160 km zapadno od Sidneja, a živeo je na jugozapadu Sidneja.


Januara 21, 1988. godine, dva izletnika naišla su na Lečerove ostatke, 15 metara od šumske staze. Telo mu je ležalo licem prema zemlji, u plitkoj jami, pokriveno granama i lišćem. Imao je na sebi samo farmerke, sokne i patike. Pored su bili košulja i džemper, izbušeni mecima. Meci su mu nađeni i u lobanji.


Detektivi su zaključili da je bio vezanih ruku i očiju, izboden nožem više puta u leđa, i upucan sa pet hitaca u glavu. Na mestu je nađena i flaša od viskija. Zločin se dogodio dve godine pre nego što se desilo prvo poznato ubistvo autostopera - tinejdžera iz Melburna Debore Everist i Džejmsa Gibsona koji su umrli od višestrukih uboda nožem, decembra 1989.

Osumnjičen i za medicinske sestre


Milat je naveden kao osumnjičeni i za ubistva medicinskih sestara iz Sidneja Džilijen Džemison i Debore Balkan, obe po 20 godina stare, koje su nestale iz hotela u Paramati 1980. godine, kao i za mnoge druge slučajeve.


- Ali, slučaj Pitera Lečera je taj koji odgovara Ivanovom načinu - kaže Smol.


Dvadeset šest dana posle njihovog nestanka, britanski stoper Pol Onjons pobegao je na Hjum hajveju, 800 metara severno od Belanglo šume, iz vozila kojim je upravljao naoružani čovek.


Ivan Robert Marko Milat je dete iz brojne porodice hrvatskih doseljenika iz Jugoslavije. Rođen je 1944. godine u sidnejskom Gildfordu.. Nalazi se u maksimalno čuvanom zatvoru na odsluženju sedmostruke doživotne robije plus 18 godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online