Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 21.07.2013.
08:44
B92 A

Snoudenov "glas" je gej

Ko je posrednik u razotkrivanju programa za špijuniranje američke NSA? Glen Grinvald! Čovek za čije ime se vezuju Gardijan i Snouden svakodnevno je u žiži javnosti. I dok se Snouden već četiri nedelje skriva u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šerementjevo, Grinvald se nalazi u žiži javnosti, daje intervjue za svetske medije, držeći u neizvesnosti, iz časa u čas, 217.000 sledbenika na tviteru, koji prate slučaj Snouden.

Snouden se već četiri nedelje skriva u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šerementjevo: Ko je njegova "veza sa svetom"?
 

Dok bivši obaveštajac CIA još čeka od Rusije odgovor za dobijanje azila, novinar Gardijana Grinvald je u četvrtak uveče u javnost izneo novu "bombu":

"Očekuje se još eksplozivnijih otkrića o špijunaži", poručuje novinar. Takođe, u toku je i rad na knjizi o ovoj temi.

Međutim , Rusi su bili jasni po pitanju azila u njihovoj zemlji, a uslov je: Bez daljih otkrića koja bi mogla da štete Sjedinjenim Američkih Državama.


Ko je čovek, u javnosti poznat kao "Snoudenov glas"?
 

Glen Grinvald je rođen 1967. godine u Kvinsu u Njujorku, a odrastao je na Floridi.

Čovek od poverenja: Glen Grinvald

Sa sedamnaest godina se kandidovao za gradsko veće, međutim bez uspeha. Studirao je pravo u Vašingtonu i Njujorku. Na odmoru u Brazilu, javno deklarisani homeseksualac, upoznao je svog životnog partnera, i odlučuje da ostane u Riju.

Tada Grinvald počinje da piše blog ne temu nadzor građana od strane vlade i praćenje i progon novinara. Izdao je i četiri knjige s tom tematikom. U jednoj od knjiga optužuje američku Vladu za kršenje prava na privatnost građana, pod izgovorom zaštite nacionalne bezbednosti.

Američki portal "Salon" kupio je njegov blog, posle čega Grinvald prelazi u britanski Gardijan, ali i dalje nastavlja da radi iz Rija, gde živi zajedno sa svojim partnerom i 11 pasa.

U junu ove godine dolazi do ključnog susreta Grinvalda i Snoudena u centru Hong Konga. Obojica su ulazila u isti hotel, držeći i jedan i drugi u rukama rubikovu kocku, kao znak prepoznavanja. Kada je Snouden prepoznao u njemu čoveka od poverenja, poverio mu je tajna dokumenta. Grinvald se odmah bacio na posao, radeći po 18 sati dnevno, da bi potom iz Hong Konga objavio prvi članak.

Na hiljade poverljivih fajlova Grinvald nosi na prenosnom hard disku uvek uz sebe.

Međutim, kako sam kaže, ono što izbegava, jeste da govori sa Snoudenom o njegovim planovima za azil, da se i sam ne bi našao u nezgodnom položaju, pravno gledano.


POVEZANE VESTI

Nedelja 21.07.2013. 10:29
Svaka cast ovom homosu! Dokazao je da ima "testise" u odnosu na mnoge druge, zrtvujuci svoj zivot u odbrani najvece dragocjenosti - slobode i ljudskih prava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online