Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 15.07.2013.
09:25
AAP A

Decu prepustio pedofilima zbog - gađenja

Penzionisani katolički biskup priznao je da je bio mišljenja da je zlostavljanje dece tako neukusno, da nije ni gledao dosijea sveštenika o kojima je brinuo.

Jedan dosije je bio tako veliki da on nije mogao ni da ga otvara, rekao je biskup Majkl Meloni pred specijalnom vladinom komisijskom istragom u Novom Južnom Velsu. Bivši biskup za Mejetlend-Njukasl davao je iskaz prošle nedelje.

Foto: Ilustracija


Gospođa Džulija Lonergen SC, barister koja pomaže komisiji, upitala je biskupa zašto nije mislio da je zaštita dece njegova odgovornost, od početka 1995. godine, kada je došao na dužnost u biskupiju Hanter Vejli, pa do 2004. godine kada je prvi put reagovao na ovaj problem.


- Nisam u potpunosti bio upoznat sa obimom problema - odgovorio je biskup Maloni.


Ona ga je zatim pitala zašto sveštenika Denisa Mekalindena za koga je znao da je

Bežao od dosijea

 

Iako je znao za poverljive dosijee o sveštenicima zbog zlostavljanja, od kojih su neki bili u njegovoj vlastitoj kancelariji, biskup Maloni kazao je da on nije nikad pažljivije pregledao bilo koji od njih.


Upitan zašto, odgovorio je:
- Celo to područje (zlostavljanje dece od strane sveštenika) meni je tako odvratno.

svom starijem kolegi priznao pedofiliju, nije prijavio policiji.


- Postupao sam pod pretpostavkom da su (dve žrtve) jedine i biskup (Lio) Klark kazao mi je da one ne žele da idu u policiju.


Gospođa Lonergen zatim je pitala:
- A niste vi bili onaj koji je odbio da ode na policiju, vi niste razmišljali o tome?
- Tačno - odgovorio je biskup Maloni.


Istraga pred komesarom Margaret Kanin na Vrhovnom sudu Njukasla utvrđuje kako su se crkveni lideri i policija odnosili prema optužbama za zlostavljanje dece protiv sveštenika Mekalindena i Džejmsa Flečera.


Biskup Maloni imenovan je 1995. i penzionisan 2011, mahom pod pritiskom zbog odnosa prema zlostavljanju dece od strane sveštenika u njegovoj biskupiji. Ozbiljnost svega što se dešavalo nije dotakla biskupa sve do 2004. godine kada je ombudsman NSW poveo istragu o sveštenstvu Hanter Vejlija zbog zlostavljanja.


- Tada sam uvideo da se nisam pravilno poneo prema tim slučajevima. Mislim da je meni tada svanulo - kazao je Maloni.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.07.2013. 12:14
Vekovni nacin da se sakrije bolest, je ulazak pedofila i homoseksualaca u katolicku crkvu. Pozdrav ze neistomislenike, ocekujem argumenta
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online