Ponedeljak 15.07.2013.
09:25
AAP

Decu prepustio pedofilima zbog - gađenja

Jedan dosije je bio tako veliki da on nije mogao ni da ga otvara, rekao je biskup Majkl Meloni pred specijalnom vladinom komisijskom istragom u Novom Južnom Velsu. Bivši biskup za Mejetlend-Njukasl davao je iskaz prošle nedelje.

Foto: Ilustracija


Gospođa Džulija Lonergen SC, barister koja pomaže komisiji, upitala je biskupa zašto nije mislio da je zaštita dece njegova odgovornost, od početka 1995. godine, kada je došao na dužnost u biskupiju Hanter Vejli, pa do 2004. godine kada je prvi put reagovao na ovaj problem.


- Nisam u potpunosti bio upoznat sa obimom problema - odgovorio je biskup Maloni.


Ona ga je zatim pitala zašto sveštenika Denisa Mekalindena za koga je znao da je

Bežao od dosijea

 

Iako je znao za poverljive dosijee o sveštenicima zbog zlostavljanja, od kojih su neki bili u njegovoj vlastitoj kancelariji, biskup Maloni kazao je da on nije nikad pažljivije pregledao bilo koji od njih.


Upitan zašto, odgovorio je:
- Celo to područje (zlostavljanje dece od strane sveštenika) meni je tako odvratno.

svom starijem kolegi priznao pedofiliju, nije prijavio policiji.


- Postupao sam pod pretpostavkom da su (dve žrtve) jedine i biskup (Lio) Klark kazao mi je da one ne žele da idu u policiju.


Gospođa Lonergen zatim je pitala:
- A niste vi bili onaj koji je odbio da ode na policiju, vi niste razmišljali o tome?
- Tačno - odgovorio je biskup Maloni.


Istraga pred komesarom Margaret Kanin na Vrhovnom sudu Njukasla utvrđuje kako su se crkveni lideri i policija odnosili prema optužbama za zlostavljanje dece protiv sveštenika Mekalindena i Džejmsa Flečera.


Biskup Maloni imenovan je 1995. i penzionisan 2011, mahom pod pritiskom zbog odnosa prema zlostavljanju dece od strane sveštenika u njegovoj biskupiji. Ozbiljnost svega što se dešavalo nije dotakla biskupa sve do 2004. godine kada je ombudsman NSW poveo istragu o sveštenstvu Hanter Vejlija zbog zlostavljanja.


- Tada sam uvideo da se nisam pravilno poneo prema tim slučajevima. Mislim da je meni tada svanulo - kazao je Maloni.

2024 © - Vesti online