Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 11.07.2013.
05:38
RTS A

Merkel: Ne poredite NSA sa Štazijem. A što da ne, Angela?

Ne postoji apsolutno nikakva komparacija između nekadašnje istočnonemačke tajne policije Štazi i rada obaveštajnih agencija u demokratskim zemljama, rekla je Angel Merkel, ističući da su to dve sasvim različite stvari. Nemačka kancelarka kaže da bi "neka zemlja bez obaveštajnog rada bila previše ranjiva".

Angela Merkel
 

Nemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je bilo kakvo poređenje između američkih obaveštajnih aktivnosti i špijuniranja nekadašnje istočnonemačke tajne policije Štazi, insistirajući da je obaveštajni rad od ključnog značaja za bezbednost u demokratskim zemljama.


Merkelova je odrasla u Istočnoj Nemačkoj gde je Štazi imao mrežu od više desetina hiljada špijuna i znatno više doušnika, čiji je osnovni zadatak bio suzbijanje spoljnog uticaja.

Ona je u intervjuu nedeljniku "Cajt" odlučno odbacila pravljenje paralele između američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) i Štazija.


"Po meni, ne postoji apsolutno nikakva komparacija između Štazija i rada obaveštajnih agencija u demokratskim zemljama", rekla je ona i objasnila da su "to dve sasvim različite stvari i da takvo poređenje može jedino da dovede do trivijalizacije onoga što je Štazi činio ljudima u Istočnoj Nemačkoj", prenela je agencija AP. A šta NSA čini celom svetu? Ljudima, svim ljudima na tom svetu, ne samo u Istočnoj Nemačkoj. To Angela ne navodi.


Merkelova je rekla da je obaveštajni rad u demokratskim zemljama "uvek bio i uvek će biti od ključnog značaja za bezbednost građana". Ona je dodala da bi "neka zemlja bez obaveštajnog rada bila previše ranjiva".

Nemačka je naročito osetljiva kada je reč pitanju zaštite podataka, ne samo zbog sećanja na represije Štazija i nacističkog Gestapoa, ocenjuje AP. Merkelova je zatražila od SAD da rasvetli najnovije optužbe, naglasivši da bi bilo neprihvatljivo ako bi se potvrdilo da su prislušni uređaji bili postavljeni u ambasadama saveznika SAD ili u institucijama Evropske unije, podsetivši da je Hladni rat okončan.


Ona je takođe naglasila značaj uravnoteženosti između bezbednosti i zaštite podataka.


Nemačka opozicija levog centra kritikovala je Merkelovu pred izbore u septembru, ističući da bi ona trebalo da učini više po pitanju zaštite podataka. Opozicija dovodi u pitanje i tvrdnje nemačkih zvaničnika da nisu ništa znali o špijunskim programima NSA.


Obične Nemce baš briga što ih špijuniraju

Ispitivanja javnog mnjenja, međutim, pokazuju da pitanje špijuniranja nije nanelo nikakvu štetu popularnosti Merkelove.


Nemački ministar unutrašnjih poslova Hans Peter Fridrih planira da se u petak u Vašingtonu susretne sa američkim državnim tužiocem Erikom Holderom i savetnicom Bele kuće za kontraterorizam Lizom Monako radi razgovora o američkom prisluškivanju saveznika u EU.


Izgleda, međutim, da vlada Merkelove želi da smiri strasti oko tog pitanja.


"Želela bih da održimo neophodne razgovore sa SAD oko tih više nego opravdanih pitanja, ali nikad ne zaboravljajući da je Amerika bila, i jeste, naš najlojalniji saveznik tokom svih proteklih decenija", zaključila je Merkelova u intervjuu za nedeljnik "Cajt".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.07.2013. 05:43
Formalno Nemacka je i dalje pod okupacijom Amerike.
Četvrtak 11.07.2013. 12:20
Чуш, није НСА Штази!!! НСА је 10х гора од Штазија!!! у Штазију су се људи борили да дођу до информација, а ви сте направили такав систем да вам овде прислушкивани и сви "потенцијални" за прислушкивање дају сами информације!!! Чак се и утркују ко ће пре да вам каже нешто о себи (твитер, фб, скајп и остале друштвене мреже)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online