Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 09.07.2013.
10:24
Tportal A

Zašto su nemačke šume pune svastika?

U nemačkim šumama već godinama se iz vazduha mogu primetiti formacije drveća u obliku svastika, zloglasnog nacističkog simbola, a misterija njihova nastanka ostaje i danas nerešena.

Listopadno drveće u moru jela
 

Da li je reč "hortikulturnoj mržnji", kako je to definisao nedeljnik "Špigl", ili se drveće specifične boje izraslo u najpoznatiji nacistički simbol, može smatrati prirodnom pojavom? Naime, nemački, ali i neki svetski mediji, već godinama se bave misterijmom kukastog krsta u nemačkim šumama, koje se mogu videti samo iz vazduha.

Reč je o bizarnom fenomenu koji je prvi put primećen 1992. godine, kada je radnik istočnonemačke firme koja se bavi pejzažnom arhitekturom, primetio 140 stabala tise usred zimzelene šume borova. Bila je jesen i tise su postale smeđe, formirajući iz vazduha jasno vidljivu svastiku unutar šumskog zelenila!

Uskoro su šumari locirali sporne tise i merenjima zaključili da je drveće posađeno tridesetih godina prošlog veka, verovatno pošto je Adolf Hitler već došao na vlast.

Kukasti krts od tisa tako je preživeo i sovjetsku okupaciju, pa i vreme Istočmne Nemačke, a da niko nije primetio što se događa u jesen, kada lišće tise prvo postaje žuto, a onda smeđe.

O tome su se, naravno, raspisali svetski mediji, poput francuskog "Figaroa" i američkog "Njujork tajmsa", pa ne čudi što se tadašnji nemački predsednik Roman Hercog angažovao da se sporno drveće, posađeno u obliku kukastog krsta, ukloni.

Predsednik je izvršio pritisak na nadležno ministarstvo i šumarski inženjeri su se 1995. zaputili na tajnu misiju u šume Kucerovera i posekli 40 tisa. Smatralo se da je priča sa šumskom svastikom gotova, ali je Rojters 2000. objavio fotografiju šume kod grada Zernikova, koja je jasno prikazivala opet istu stvar – svastiku od listopadnog drveća.

Ministarstvo poljoprivrede savezne pokrajine Brandenburg odlučilo se na drastične mere najavivši da će poseći celu šumu, ali su im na kraju više instance odobrile rušenje 50 stabala. Naravno, opet su šumske svastike u Nemačkoj postale svetska vest, a ovog puta se time najviše bavio "Čikago tribjun".

Teorije o tome ko je i po čijoj naredbi posadio formacije kukastih krsteva u nemačkim šumama i danas se množe: neki tvrde da je to bila odluka nacističkog Ministarstva rada, drugi da su to učinili pripadnici Hitlerjugenda, treći da je to bila kazna za stanovnike tog područja, koji su uhvaćeni kako slušaju BBC-jev radio, pa su svoju lojalnost Hitlerovom režimu morali da dokažu ovom bizarnom akcijom pošumljavanja.

U svakom slučaju, ako se u jesen ikada nađete u avionu iznad šuma istočnog dela Nemačke, nemojte se iznenaditi ako ugledate znak svastike u moru zimzelenog zelenila ispod vas.

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Gvozdeni čovek sa Tibeta
Utorak 09.07.2013. 11:52
zato što su se nacisti posvetili baštovanstvu!
Utorak 09.07.2013. 10:55
Zašto su nemačke šume pune svastika? - Зато што су доказани јебропљани.
Utorak 09.07.2013. 12:53
Svastika je paganski simbol sunca koji je Hitler preuzeo. Šteta što je taj simbol postao simbol mržnje zbog tog debila.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online