Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 03.07.2013.
21:51
RTS A

Kako je Evropa Moralesa "poslala" kući

Avion predsednika Bolivije Eva Moralesa, posle rutinske kontole, poleteo je sa bečkog aerodroma, gde je sinoć prinudno sleteo, jer mu nekoliko evropskih zemalja nije dozvolilo prelet na putu iz Moskve, javile su agencije.

Evropljani sumnjali da Morales tajno prevozi Edvarda Snoudena

Razlog za nedobijanje dozvole je sumnja da se u njemu nalazi i bivši saradnik američke Nacionalne službe bezbednosti (NSA) Edvard Snouden.

Avion će, posle 12 sati prinudnog boravka u glavnom gradu Austrije, na putu za Boliviju, iz tehničkih razloga morati da sleti na Kanarska ostrva, koja su teritorija Španije. Bolivija je danas uložila žalbu Ujedinjenim nacijama protiv evropskih zemalja koje su blokirale let predsedniku Evu Moralesu iznad njihovog vazdušnog prostora, a planira da uloži žalbu i Komisiji UN-a za ljudska prava, izjavio je potpredsednik Bolivije Alvaro Garsija.

"Već smo se žalili UN-u, a u narednih nekoliko dana ćemo uložiti žalbu i visokom komesaru UN-a za ljudska prava", rekao je Garsija i naveo da je taj potez podstaknut međunarodnim kršenjem prava, što je ugrozilo život predsednika Moralesa, prenela je agencija AFP.

Bolivija je saopštila da su Francuska, Španija, Portugalija i Italija odbile da daju dozvolu za preletanje avionu u kome se nalazio Morales, jer su sumnjale da je u njemu i Snouden, koji je obelodanio podatke o američkom programu nadzora komunikacija.

Ambasador Bolivije Saćo Ljorenti rekao je novinarima u Ženevi da je prizemljenje predsedničkog aviona "akt agresije" protiv Bolivije, da je isto što i "kidnapovanje" Moralesa i da može da prouzrokuje "nepopravljivu štetu" u diplomatskim odnosima.

Prizemljenje aviona u Beču „je stavilo život predsednika, njegove delegacije i posade u opasnost", rekao je bolivijski diplomata.

"Uopšte ne sumnjamo da je to naredila Bela kuća. Ne sumnjamo uopšte. Bez ikakvog razloga diplomatski avion sa predsednikom je preusmeren sa svoje rute i primoran da se prizemi u drugoj zemlji", rekao je Ljorenti.

Bolivija je među 21 zemljom kojoj je Snouden uputio zahtev za politički azil, iako je Ljorenti rekao da nikakav zahtev nije stigao. Sve te zemlje su oruže u rukama SAD, kazao je Ljorenti naglasivši da "u 19. veku, kolonije su bile u Latinskoj Americi, a sada vidimo da su kolonije u nekim zemljama Evrope".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.07.2013. 01:21
Sta li tek nama rade?
Četvrtak 04.07.2013. 14:26
Demokratski zivot 21 veka, sve cemo se dogovoriti a na kraju ce biti onako kako Big Mek kaze, ili svi grese samo oni ne, izgleda da je Morales sam kriv, da leti gde hoce i kad hoce ! Sta misli taj "Indio" ? Jos je dobro prosao, pa zna li on uopste da su Ameri da bi dosli do ovog levela Demokratije morali pobiti sve njegove "Domorodce"na severu Amerike. A sto se tice ovih jada iz Evrope, to vam je samo slika tog naprednog Demokratskog poretka u sastavo ovih zlocinaca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online