Sreda 03.07.2013.
21:51
RTS

Kako je Evropa Moralesa "poslala" kući

Evropljani sumnjali da Morales tajno prevozi Edvarda Snoudena

Razlog za nedobijanje dozvole je sumnja da se u njemu nalazi i bivši saradnik američke Nacionalne službe bezbednosti (NSA) Edvard Snouden.

Avion će, posle 12 sati prinudnog boravka u glavnom gradu Austrije, na putu za Boliviju, iz tehničkih razloga morati da sleti na Kanarska ostrva, koja su teritorija Španije. Bolivija je danas uložila žalbu Ujedinjenim nacijama protiv evropskih zemalja koje su blokirale let predsedniku Evu Moralesu iznad njihovog vazdušnog prostora, a planira da uloži žalbu i Komisiji UN-a za ljudska prava, izjavio je potpredsednik Bolivije Alvaro Garsija.

"Već smo se žalili UN-u, a u narednih nekoliko dana ćemo uložiti žalbu i visokom komesaru UN-a za ljudska prava", rekao je Garsija i naveo da je taj potez podstaknut međunarodnim kršenjem prava, što je ugrozilo život predsednika Moralesa, prenela je agencija AFP.

Bolivija je saopštila da su Francuska, Španija, Portugalija i Italija odbile da daju dozvolu za preletanje avionu u kome se nalazio Morales, jer su sumnjale da je u njemu i Snouden, koji je obelodanio podatke o američkom programu nadzora komunikacija.

Ambasador Bolivije Saćo Ljorenti rekao je novinarima u Ženevi da je prizemljenje predsedničkog aviona "akt agresije" protiv Bolivije, da je isto što i "kidnapovanje" Moralesa i da može da prouzrokuje "nepopravljivu štetu" u diplomatskim odnosima.

Prizemljenje aviona u Beču „je stavilo život predsednika, njegove delegacije i posade u opasnost", rekao je bolivijski diplomata.

"Uopšte ne sumnjamo da je to naredila Bela kuća. Ne sumnjamo uopšte. Bez ikakvog razloga diplomatski avion sa predsednikom je preusmeren sa svoje rute i primoran da se prizemi u drugoj zemlji", rekao je Ljorenti.

Bolivija je među 21 zemljom kojoj je Snouden uputio zahtev za politički azil, iako je Ljorenti rekao da nikakav zahtev nije stigao. Sve te zemlje su oruže u rukama SAD, kazao je Ljorenti naglasivši da "u 19. veku, kolonije su bile u Latinskoj Americi, a sada vidimo da su kolonije u nekim zemljama Evrope".

2024 © - Vesti online