Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 03.07.2013.
17:09
Mondo A

Nastavlja se serija grupnih silovanja na Trgu Tahrir

Holandsku novinarku silovalo je pet muškaraca na Trgu Tahrir u Kairu dok su trajali protesti protiv predsednika Mohameda Morsija, preneo je juče YNetNews.com. Na ovom desničarskom sajtu kažu da su ženu silovali muškarci koji su se predstavljali kao borci protiv režima Muhameda Morsija. Po podacima UN koji su se pojavili u javnosti, od početka serije protesta silovano je 25 žena, među kojima i jedna maloletna devojčica.

Trg Tahrir u Kairu
 

Bolnica u kojoj je novinarka zbrinuta saopštila je da je Holanđanka operisana, nakon čega je otpuštena na kućno lečenje. Talat Abdulah, državni tužilac Egipta, poslao je, navodno, svoje ljude u bolnicu kako bi tačno utvrdili šta se dogodilo u napadu na Trgu Tahrir. Sličan slučaj dogodio se i pre dve godine, kada je dopisnica CBS-a Lara Logan napadnuta i silovana takođe na Trgu Tahrir.

Islamista koji je uništio ekonomiju

Nova serija protesta počela je na dan godišnjice vladavine novog islamističkog predsednika. Mohamed Morsi je lider Muslimanske braće i prvi je predsednik koji je izabran na demokratskim izborima posle Hosnija Mubaraka. Njegovi protivnici ga terete za izdaju revolucije pošto je sva vlast u rukama Morsiju lojalnih islamista, a ekonomija Egipta je u veoma lošem stanju.

Iako su se u javnosti pojavili podaci po kojima su čak 43 žene pretrpele grupna silovanja od početka serije protesta, Ujedinjene nacije su saopštile da je ove godine na Trgu Tahrir prijavljeno 25 seksualnih napada. Čak 19 od njih dogodilo se 25. januara, na dan kada je obeležena druga godišnjica Arapskog proleća: među njima je i slučaj u kom je maloletna devojka silovana oštrim objektom.

Zanimljivo je da se vlast i opozicija međusobno optužuju za ova zlodela. Dok militantni islamisti tvrde da su silovanja delo protivnika režima, nevladine organizacije krivicu svaljuju na aktuelnu vlast, koja, navodno, naručenim silovanjima želi da zaplaši ženski deo demonstranata.

Na Trgu Tahrir na stotine hiljada demonstranata protestuje i poziva predsednika Morsija da se povuče. Egipatska vojska dala je Morsiju rok od 48 da “usvoji zahteve naroda”, nakon čega će biti spremna da izvrši državni udar. Vojska je prethodno proteste protiv predsednika opisala kao “veličanstvene”, a demonstrante kao ljude koji “izražavaju svoje mišljenje na miran i civilizovan način”.

Morsi, sa druge strane, organizuje kontramitinge na kojima njegove pristalice veličaju njegov lik i delo i provociraju protivnike režima. Ne treba ni pominjati da pri svakom kontaktu dve grupe demonstranata dolazi do krvavih sukoba u kojima je u poslednja dva dana poginulo sedam ljudi.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.07.2013. 17:28
Secam se kad su ti novinari pisali lazi o silovanju kod nas, mi ginuli mi u zbegovima nase kuce gore a u javnosti mi silovali i ubijali neduzne nase napadace. Sad je doslo vreme dase polako racuni placaju. Doduse malo cudno u jednoj drzavi olajavali i ismevali pacenike a u drugoj drzavi dozivljavaju isto sto su zbog nas izmislili.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online