Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.07.2013.
12:27
Beta A

Vikiliks: Snouden zatražio azil u 21 zemlji

Bivši saradnik američke Nacionalne službe bezbednosti (NSA) Edvard Snouden, koji je obelodanio podatke o američkom programu nadzora komunikacija širom sveta, zatražio je azil u 21 zemlji, objavljeno je na sajtu Vikiliks.

Edvard Snouden

Kako se navodi, Edvard Snouden je azil zatražio, pored Rusije, u Islandu, Ekvadoru, Kubi, Venecueli, Brazilu, Indiji, Kini, Nemačkoj i Francuskoj.

Snouden je u svojoj prvoj izjavi od napuštanja Hongkonga pre devet dana, a koja je postavljena na sajt Vikiliksa, naveo da američki predsednik Barak Obama "vrši pritisak na lidere" zemalja u kojima on traži zaštitu.

Tražio azil u Poljskoj, ali neće ga dobiti

Bivši saradnik američke Nacionalne službe bezbednosti (NSA) Edvard Snouden tražio je azil u Poljskoj, ali nema šanse da ga dobije, saopštio je šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski. "Stiglo nam je pismo koje ne ispunjava formalnosti zahteva za azil. Ali, i kada bi ispunjavalo, neću dati pozitivnu preporuku", objavio je Šikorski na Tviteru.

Snouden je iz tranzitne zone na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, gde se nalazi od 23. juna, optužio Obamu za "varanje", kao i da želi da mu nametne "ilegalnu kaznu" egzila.

Ruski zvaničnici su potvrdili da je Snouden tražio azil u Rusiji.

U vezi sa ovim pitanjem su uspostavljeni kontakti američke i ruske tajne službe, a ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da "Moskva nikoga nikada ne izručuje".

On je, međutima, dodao da Snouden, ako želi da ostane u Rusiji, treba da "prekine aktivnosti koje štete američkim partnerima".

Kremlj: Snouden odustao od azila u Rusiji

Indija odbila Snoudena

Indija je odbila zahtev za
politički azil bivšem saradniku američke Nacionalne službe
bezbednosti (NSA) Edvardu Snoudenu, koji je obelodanio podatke o američkom programu nadzora komunikacija širom sveta, rekao je portparol indijskog ministarstva za spoljne poslove, Sajed Akbarudin.

Akbarudin je rekao da je Indija pažljivo razmotrila Snoudenov zahtev za azil i odlučila da ga odbije.

Bivši saradnik američke Nacionalne službe bezbednosti (NSA) Edvard Snouden odustao je od zahteva za azilom u Rusiji, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij
Peskov.

Snouden je "saznavši juče za stav predsednika Putina o uslovima koji su potrebni da ostane u Rusiji, odustao od svog zahteva", rekao je Peskov.

Putin je izjavio da Snouden, ako želi da ostane u Rusiji, treba da "prekine aktivnosti koje štete" SAD.

Šulc: Nemačka da razmotri Snoudenov azil

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izrazio je "razumevanje" u vezi sa zahtevom za azil bivšeg saradnika američke Nacionalne službe bezbednosti (NSA)
Edvarda Snoudena.

U intervjuu nemačkoj televiziji ARD, Šulc je ocenio da su špijunske metode koje sprovode SAD svojstvene "diktatorskim režimima". Slučaj "Snouden nam pokazuje da SAD svoje bliske partnere, Nemačku na primer, ali i čitavu EU, tretiraju kao neprijateljsku silu, i to je apsolutno neprihvatljivo", rekao je Šulc.

On je rekao da bi, ako Snouden podnese zahtev za azil, vlasti Nemačke trebalo da razmotre da li je zaista žrtva političkog progona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online