Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.07.2013.
19:56
Beta A

Obama: Špijuniranje je OK

Napad je najbolja odbrana, a pokvarenost i podmuklost idu uz to - predsednik SAD Barak Obama ocenio je u ponedeljak da nije nikakvo čudo što se države međusobno špijuniraju, ali je dodao da će Vašington pružiti saveznicima informacije u vezi sa izveštajima da je Nacionalna agencija za bezbednost SAD prisluškivala diplomate Evropske unije (EU).

Svi to rade: Barak Obama ("to" se odnosi na špijuniranje, ne na seks)
 

Najnovija otkrića o špijuniranju kancelarija EU u Vašingtonu, Njujorku i Briselu objavljena su u nemačkom nedeljniku Špigl, a delom proističu iz podataka koje je obelodanio bivši službenik Nacionalne službe za bezbednost SAD Edvard Snouden.


Kriv je onaj koji govori istinu - "Dajte Snoudena"

Obama je u ponedeljak u Tanzaniji rekao da SAD razgovaraju sa Rusijom "na visokom nivou" kako bi se dokopale Snoudena, koji se trenutno nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo, i izvele ga pred sud.
 

Edvard Snouden

Špigl je objavio da su SAD ugradile "bubice" u evropske kancelarije, a Obama se danas branio od optužbi evropskih saveznika sugerisanjem da takve aktivnosti država nisu neouobičajene.


"Ukazali bismo da svaka obaveštajna služba - ne samo naša već i svaka evropska, azijska i čija god obaveštajna služba - radi ono jedno što joj je rečeno da radi: trudiće se da razumeju svet što bolje, i to je ono što se dešava u glavnim gradovima širom sveta", rekao je Obama, dodavši: "Da to nije slučaj, za obaveštajnim službama ne bi bilo potrebe".


"I u Evropi postoje neki koje ja zanimam"

"I ja vam garantujem", rekao je Obama, "da u glavnim gradovima Evrope postoje ljudi koje zanima, ako ne šta sam jeo za doručak, onda barem šta bih mogao da kažem njihovim liderima ako se desi da se sastanem sa njima. Tako vam obaveštajne službe funkcionišu".


Zvaničnici EU iz Nemačke, Italije, Francuske, Luksemburga i same evropske vlade poručuju SAD da bi najnovija otkrića mogla da ugroze pregovore o transatlantskom ugovoru o slobodnoj trgovini.


Obama je rekao da će Nacionalna agencija za bezbednost SAD proceniti tvrdnje nemačkog Špigla, a onda obavestiti saveznike o tvrdnjama koje su tu iznete.

Barak je šmeker - on pozove Angelu, a ne špijune

Angela Merkel je u imeniku predsednika SAD-a, pa to je tako dražesno

Sa druge strane, Obama je svojim izjavama pokušao da ubedi saveznike u Evropi, poput nemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsednika Fransoa Olanda i britanskog premijera Dejvida Kamerona, da se on oslanja na lične odnose, a ne na špijune, kada treba da utvrdi šta je njima i drugim svetskim liderima na umu.


"Ja sam krajnji korisnik ove vrste informacija. Ako hoću da znam šta kancelarka Merkel misli, ja ću je nazvati. Ako hoću da znam šta predsednik Oland misli na neku temu, ja ću ga nazvati. I ako hoću da saznam šta, recimo, Dejvid Kameron misli, ja ću nazvati Dejvida Kamerona. Na posletku, znate, mi sarađujemo toliko blisko da gotovo da nema informacija koje naše zemlje ne dele", rekao je Obama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online