Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 24.06.2013.
23:46
Beta A

Bramerc ćuti o političkim pritiscima, razočaran presudama

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas da "nije primereno i ne pomaže" da se tužilaštvo uključi u raspravu o nedavnom pismu sudije Frederika Harhofa, koji je kritikovao predsednika suda Teodora Merona da je podlegao navodnim politički pritiscima.

Istovremeno, Bramerc je, u pisanoj izjavi, podvukao da je "razočaran oslobađajućim presudama" koje je Tribunal nedavno izrekao hrvatskom generalu Antu Gotovini, bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću i nekadašnjem šefu Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću, optuženim za zločine u Hrvatskoj i
BiH.

Serž Bramerc

U nedavnom pismu prijateljima, koje je neki od njih dostavio danskoj štampi, sudija Harhof sugerisao je da je Meron, za račun SAD i Izraela, izvršio pritisak na sudije Tribunala da oslobode Gotovinu, Perišića i Stanišića. Pre nego što je postao američki državljanin, sudija Meron bio je ambasador Izraela pri UN.

Odgovarajući na zahteve za komentar Harhofovog pisma, Bramerc je izjavio da je, "kao i svi koji podržavaju međunarodno krivično pravosuđe, zabrinut zbog destruktivnih elemenata u raspravi koja je usledila nakon objave pisma", ali da "nije primereno i ne pomaže da se tužilaštvo uključi u tu raspravu".

"U isto vreme, razumem razočaranje koje posle niza nedavnih oslobađajućih presuda, koje su pomenute u pismu sudije Harhofa, osećaju mnogi, posebno zajednice preživelih. Tužilaštvo je takođe razočarano", naglasio je Bramerc.

Napominjući da oslobađajuće presude mogu biti "pravedan i prikladan rezultat svakog sudskog postupka", glavni tužilac je naznačio da se "one moraju zasnivati na jasnoj analizi dokaza i koherentom pravnom obrazloženju. One, takođe, moraju biti uverljivo objašnjene zajednicama na koje se odnose".

Kao pokazatelj odlučnosti tužilaštva da "tim zajednicama" donese "pravedne ishode koji ispravno odražavaju krivicu optuženih pred Tribunalom", Bramerc je najavio da će do petka podneti najavu žalbe na oslobađajuću presudu Jovici Stanišiću i Franku
Simatoviću Frenkiju.

"Smatramo da presuda većine u pretresnom veću sadrži više ozbiljnih grešaka koje su dovele do nepravednog ishoda, što treba ispraviti", istakao je Bramerc.

Glavni tužilac je, takođe, izrazio uverenje da "postoje uverljivi razlozi da se odstupi od pravnih principa artikulisanih u žalbenoj presudi u predmetu Perišić". Žalbeno veće je Perišića, prvostepeno osuđenog na 27 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja zločina u BiH, oslobodilo krivice, ocenjujući da pomoć koju je on pružao Vojsci RS nije bila pružena uz "direktno usmerenje" na činjenje zločina.

Bramerc u današnjoj izjavi ocenjuje da takav pristup "nema osnova u međunarodnom običajnom pravu, da je suprotan ranijoj praksi žalbenog veća, da mu nedostaje koherentnost pravne doktrine i da potkopava poštovanje međunarodnog humanitarnog prava". Sličnu ocenu u svom pismu izložio je sudija Harhof.

Osvrćući se na presudu Gotovini, glavni tužilac je napomenuo da razmatra da li su zadovoljeni uslovi za vanrednu reviziju te konačne presude. Ako jesu, najavio je da će u roku od godinu dana od presude, po pravilima, podneti zahtev za reviziju.

Dodao je i da će haško tužilaštvo pružiti svu moguću pomoć nacionalnim pravosuđima u bivšoj Jugoslaviji za krivični progon počinilaca zločina tokom i posle hrvatske operacije Oluja u avgustu 1995.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.06.2013. 09:11
Gotovinu jedva pomenu a Markaca nikako i ne pominje. Znaci bar 1 Hrvat ce biti slobodan. A pitam se sto ne oslobode i Seselja privremeno do presude? On bi se svakako o svom trosku vratio u Hag ako ga osude.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online