Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 22.06.2013.
20:51
Vestionline A

Egipatska statua počela sama da se pomera

Iz avanturističkih filmova smo naučili da se ne treba biti gramziv i posezati za blagom iz egipatskih grobnica jer prokletstvo kad-tad stiže. Iako bi mnogi odmahnuli rukom i rekli da se radi o legendi smišljenoj da zaustavi pljačkaše grobova, poslednja dešavanja u "Mančesterskom muzeju" čine da pomislimo da se filmski scenario pretvara u realnost. Naime, u ovom muzeju počelo je da se dešava nešto neobjašnjivo - skoro 4.000 godina stara egipatska statua sama se okreće u vitrini, a kustosi i stručnjaci uopšte ne mogu da otkriju kako sa to događa.

Obratite pažnju na uokvirenu statuu u videu ispod teksta. Stvarno se okreće
 

Statua čoveka zvanog Neb-Senu oktrivena je u njegovoj grobnici, za koju je utvrđeno da datira 1.800 godina pre Hrista. Stari Egipćani su pored mumificiranih tela pokojnika često stavljali statue rađene po njihovom liku, verujući da u slučaju da se telo uništi, duša može da koristi tu figuru kao svoje naredno odredište.


Međutim, iako je u "Mančesterskom muzeju" punih 80 godina, i to maltene na istom mestu, u staklenoj vitrini, pomenuta statua koja je visoka oko 25 centimetara počela je da se okreće i to tačno za 180 stepeni.

"Primetio sam jednog dana da je statua okrenuta. Bilo mi je čudno, jer je ona u zatvorenoj vitrini, a ja sam jedini koji ima ključ od nje. Vratio sam je u prvobitni položaj, ali se ona i sledećeg dana okrenula. Stavili smo kamere da je nadgledaju, a iako se ti pokreti ne mogu primetiti golim okom, ubrzani snimak jasno pokazuje kako se odvija njena rotacija", rekao je 29-godišnji egiptolog Kembel Prajs, kustos u "Mančesterskom muzeju".

Prvi stručnjaci koji su počeli da se interesuju za ovu pojavu smatrali su da to okretanje verovatno izaziva podrhtavanje poda dok prolaze posetioci muzeja. Ipak, Prajs u to ne veruje.

"Cenim to mišljenje profesora Brajana Koksa, ali statua je na istom mestu i na istoj staklenoj podlozi decenijama. Zašto se to nije do sada dešavalo? Iskreno, stvarno bi bilo sjajno da nam neko razreši ovu misteriju", nada se kustos Prajs, a prenosi "Mančester ivning njuz".

POVEZANE VESTI

Subota 22.06.2013. 23:35
Znate li zasto se ne okrece po noci? Zato sto je covjek koji ja zaduzen da vuce konac otisao da spava.
Subota 22.06.2013. 22:27
Da nije drekavac Milane!!!!!!!!
Subota 22.06.2013. 23:44
Pade mi na pamet da pored tolikih gluposti koje ljudi izbacuju na net, leteci tanjiri, viljuske, nozevi, drekavci, vampiri, pametni shiptari, i ostala mitska bica, mozda ima i neceg sto je stvarno istinito, a ko ce sad verovati, pored tolikog smeca...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online