Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 17.06.2013.
11:04
Beta A

Nemačka: Turska šalje lošu poruku

Berlin je pozvao Ankaru da poštuje slobodu reči i pravo na okupljanje, i ocenila da turske vlasti svojim ponašanjem šalju lošu poruku i svojoj javnosti, i međunarodnoj zajednici.

Foto: Arhiva
 

"Turska vlada svojim ponašanjem šalje loše poruke i svojoj javnosti, i celom svetu, pa i nama, u Evropi", rekao je nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele na državnoj televiziji ZDF.

Ministar je kazao da od Vlade Turske očekuje da doprinese smirivanju situacije u zemlji.

Portparol nemačke vlade Štefan Zajbert je na Tviteru napisao da pravo na okupljanje i sloboda reči "treba da budu garantovani", i da se mirni demonstranti moraju poštovati.

On je pozvao na nastavak dijaloga u Turskoj i dodao da nemačka vlada apeluje na sve strane da budu razumne. Od svih zemalja u EU, u Nemačkoj živi najviše Turaka.

Dvadesetak poznatih ličnosti, među kojima i nemački režiser turskog porekla Fatih Akin potpisale su otvoreno pismo nemačkoj kancelarki Angeli Merkel koju su pozvali da se angažuje, kako bi nasilje u Turskoj bilo okončano.

Turski premijer Režep Tajip Erdogan je na današnjem skupu svojih pristalica u Istanbulu, kojem je prisustvovalo 100.000 ljudi kazao da trg Taksim neće biti prepušten "teroristima", aludirajući na demonstrante.

Sukobi policije i demonstranata nastavljeni su i danas u blizni trga Taksim, a pripadnici snaga bezbednosti su u više navrata koristili suzavac i vodene topove.

Policija je reagovala i u Ankari, gde je u više navrata rasterala stotine demonstranata koji su pokušali da se okupe na trgu Kizilay, centru okupljanja Erdoganovih protivnika u glavnom gradu Turske.

Dva najveća turska sindikata, KESK i DISK saopštila su da će od sutra u celoj Turskoj početi generalni štrajk, u znak protesta zbog nasilja policije nad učesnicima protesta.

Hiljade demonstranata su u Istanbulu pokušale da se vrate na trg Taksim, ali ih je policija u tome sprečila suzavcem. Povod za protest na Taksimu krajem maja bio je plan za izgradnju tržnog centra na mestu parka Gezi, kao i replike otomanske vojne kasarne i džamije na trgu.

Zbog brutalnog obračuna policije s demonstrantima protest je prerastao u masovne antivladine demonstracije koje su se proširile po celoj Turskoj.

Do sada je u sukobima poginulo petoro ljudi, stotine su privedene, a gotovo 7.500 povređeno.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.06.2013. 11:30
NEMACKA DA SUTI! bolje neka podsete kako se zavrsila demostracija u BANKfurtu!! van svake demokratije
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online