Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 12.06.2013.
11:23
Vestionline A

Pobunjenici ubili dečaka pred majkom zbog Muhameda

Sirijski pobunjici u Alepu ubili su dečaka prodavca kafe, na očigled njegove majke, zato što je na uvredljiv način upotrebio ime proroka Muhameda u razgovoru.

Mladi Sirijac bio učesnik protest protiv režima Bašara al Asada
 

Dečak-prodavac Muhamed al Kata (15) otet je u sirijskom gradu Alepu, a zatim vraćen živ, ali s vidljivim tragovima mučenja. Naoružani muškarci su mu posle toga pucali u lice i vrat iz automatske puške pred mnoštvom okupljenih ljudi, među kojima su bili i njegovi roditelji. Pred egzekuciju pobunjenici su izjavili da je vređanje proroka užasan greh i da će i svi ostali koji učine isto biti kažnjeni na sličan način.

Dečakje bio "kriv" zato što je rekao da nekome ne bi pozajmio novac "čak i da (Muhamed) oživi", što je fraza koja se u različitim varijacijama često koristi u Siriji. "Dejli mejl" prenosi, pozivajući se na podatke sirijske Opservatorije za ljudska prava smeštene u Londonu, da se dečak raspravljao s nekim i tom prilikom rekao: "Sve i da prorok Muhamed siđe (s neba), neću postati vernik".

Majka je preklinjala ubice da ne pucaju. Na fotografiji koju je objavila organizacija prikazano je lice dečaka sa krvavim ustima i metkom u vratu.

Veruje se da su naoružani muškarci pripadnici pobunjeničke grupe "Islamska država Iraka i Sirije", ranije poznate kao "Al Nusra front". Govorili su klasičnim arapskim dijalektom, a ne lokalnim sirijskim, što navodi na zaključak da je reč o stranim borcima.

"Plemeniti građani Alepa, neverovanje u Boga je politeizam, a huljenje na proroka takođe je politeizam. Ko god ga uvredi, makar samo jedom, biće ovako kažnjen", rekao je jedan od pobunjenika pre nego što je usmrtio dečaka.

Roditelji ubijenog tinejdžera izjavili su da im je sin učestvovao u prodemokratskim protestima u Alepu.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.06.2013. 11:27
"Roditelji ubijenog tinejdžera izjavili su da im je sin učestvovao u prodemokratskim protestima u Alepu." Uzivajte u demokratiji...
Sreda 12.06.2013. 11:55
С(и)р(б)ијо, уживај у благодетима западне демократије.
Sreda 12.06.2013. 12:19
Још један показатељ шта и кога помаже Америка,која се поноси својом "демократијом"!?Иначе,те убице,сигуран сам,ништа заједничко немају са религијом.Скривање иза религије (као и иза патриотизма!) за своја ничим оправдана дела није од јучер.Већ виђено безброј пута!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online