Sreda 12.06.2013.
11:23
Vestionline

Pobunjenici ubili dečaka pred majkom zbog Muhameda

Mladi Sirijac bio učesnik protest protiv režima Bašara al Asada
 

Dečak-prodavac Muhamed al Kata (15) otet je u sirijskom gradu Alepu, a zatim vraćen živ, ali s vidljivim tragovima mučenja. Naoružani muškarci su mu posle toga pucali u lice i vrat iz automatske puške pred mnoštvom okupljenih ljudi, među kojima su bili i njegovi roditelji. Pred egzekuciju pobunjenici su izjavili da je vređanje proroka užasan greh i da će i svi ostali koji učine isto biti kažnjeni na sličan način.

Dečakje bio "kriv" zato što je rekao da nekome ne bi pozajmio novac "čak i da (Muhamed) oživi", što je fraza koja se u različitim varijacijama često koristi u Siriji. "Dejli mejl" prenosi, pozivajući se na podatke sirijske Opservatorije za ljudska prava smeštene u Londonu, da se dečak raspravljao s nekim i tom prilikom rekao: "Sve i da prorok Muhamed siđe (s neba), neću postati vernik".

Majka je preklinjala ubice da ne pucaju. Na fotografiji koju je objavila organizacija prikazano je lice dečaka sa krvavim ustima i metkom u vratu.

Veruje se da su naoružani muškarci pripadnici pobunjeničke grupe "Islamska država Iraka i Sirije", ranije poznate kao "Al Nusra front". Govorili su klasičnim arapskim dijalektom, a ne lokalnim sirijskim, što navodi na zaključak da je reč o stranim borcima.

"Plemeniti građani Alepa, neverovanje u Boga je politeizam, a huljenje na proroka takođe je politeizam. Ko god ga uvredi, makar samo jedom, biće ovako kažnjen", rekao je jedan od pobunjenika pre nego što je usmrtio dečaka.

Roditelji ubijenog tinejdžera izjavili su da im je sin učestvovao u prodemokratskim protestima u Alepu.

2024 © - Vesti online