Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 09.06.2013.
16:11
Vestionline A

Erdogan ne odustaje, tenkovi gaze demonstrante

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je svojim pristalicama u govoru s krova autobus u gradu Adani, na jugu Turske, da nema nameru da ublaži stav, uprkos desetodnevnim demonstracijama širom zemlje protiv njega, njegove vlade i stranke.

Ankara: Ponovo okršaj policije i demonstranata
 

Erdogan je u Adanu, koji je sinoć bio poprište sukoba provladinih i antivladinih demonstranata, još jednom nazvao demonstrante "teroristima", "pljačkašima" i "vandalima". On je, međutim, svoje pristalice pozvao da se klone sukoba s opozicijom, predviđajući da će njegova proislamska partija AKP "održati lekciju iz demokratije" pobedom na lokalnim izborima marta iduće godine. AKP je "partija od 76 miliona" - koliko Turska ukupno i ima stanovnika, rekao je Erdogan.

Turski premijer je demonstrante okarakterisao i kao snage koje se protive napretku Turske. Međutim, demonstranti optužuju konzervativnu vladu da je autoritarna i da islamizira sekularnu tursku državu.

Provladini i antivladini demonstranti sukobili su se kasno noćas u Adanu pred Erdoganov dolazak, a policija je morala da ih razdvaja. Erdoganove pristalice gađale su kamenjem protivnike, policija je evakuisala žene i decu, ali su dve suprotstavljene grupe nastavile da se tuku palicama i gađaju kamenjem.

Istanbul: Demonstranti ne odustaju od Ataturkove Turske
 

Protesti koji su zahvatili celu Tursku, počeli su 28. maja u Istanbulu, kao ekološki, zbog vladinog plana da izgradi trgovinski centar u parku kod trga Taksim. Demonstracije su zbog oštre reakcije policije i uz četiri žrtve, stotine privedenih i hiljade povređenih, dobile opšti karakter i proširile se na druge gradove.

Nevladine organizacije i aktivisti za ljudska prava tvrde da je u sukobima sa policijom širom Turske poginulo više osoba nego što su zvanične informacije. Na Fejsbuku i Tviteru su osvanule fotografije ranjenih i pregaženih demonstranata, a informacije iz Ankare govore o najmanje 15 osoba koje su u kritičnom stanju.

"Dvoje mladih ljudi su tenkovi pregazili i ubili. Još jedna mlada žena, moja prijateljica, pogođena je u glavu sa kapsulom suzavca. Policija je pucala direktno u gomilu. Moja prijateljica je posle tročasovne operacije na intenzivnom lečenju, u vrlo kritičnom stanju. Dok ovo pišem ne znam da li će preživeti. Ovaj blog je posvećen njoj", napisala je jedna devojka na svom blogu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.06.2013. 16:22
Eto ga jos jedan tadic a i potencijalni Nikolic na vlasti. ovaj rusi park a narod hoce da spali drzavu. Kod nas prodadose kosovo i narod ne moze nista, ko se pobuni taj je "terorista", "pljačkaš" i "vandal", strava.
Nedelja 09.06.2013. 16:24
Ako ako, samo se gazite. Sitili ste se kada se yu raspardala, sad ce te se sami medjusobno poklati.A tih 76 miliona koje spominjete i nije neka prava cifra turaka vec oko 40 miliona ostali su kurdi asirci Sirijanci jermeni i gomila drugih koji ni malo ne seftelisu tursku! koljite se bice bolje za nas!
Nedelja 09.06.2013. 16:28
sto sad ameri ne "osude ostro" ko sto su asada cute cute, ugrozen im ljubimac
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online