Nedelja 09.06.2013.
16:11
Vestionline

Erdogan ne odustaje, tenkovi gaze demonstrante

Ankara: Ponovo okršaj policije i demonstranata
 

Erdogan je u Adanu, koji je sinoć bio poprište sukoba provladinih i antivladinih demonstranata, još jednom nazvao demonstrante "teroristima", "pljačkašima" i "vandalima". On je, međutim, svoje pristalice pozvao da se klone sukoba s opozicijom, predviđajući da će njegova proislamska partija AKP "održati lekciju iz demokratije" pobedom na lokalnim izborima marta iduće godine. AKP je "partija od 76 miliona" - koliko Turska ukupno i ima stanovnika, rekao je Erdogan.

Turski premijer je demonstrante okarakterisao i kao snage koje se protive napretku Turske. Međutim, demonstranti optužuju konzervativnu vladu da je autoritarna i da islamizira sekularnu tursku državu.

Provladini i antivladini demonstranti sukobili su se kasno noćas u Adanu pred Erdoganov dolazak, a policija je morala da ih razdvaja. Erdoganove pristalice gađale su kamenjem protivnike, policija je evakuisala žene i decu, ali su dve suprotstavljene grupe nastavile da se tuku palicama i gađaju kamenjem.

Istanbul: Demonstranti ne odustaju od Ataturkove Turske
 

Protesti koji su zahvatili celu Tursku, počeli su 28. maja u Istanbulu, kao ekološki, zbog vladinog plana da izgradi trgovinski centar u parku kod trga Taksim. Demonstracije su zbog oštre reakcije policije i uz četiri žrtve, stotine privedenih i hiljade povređenih, dobile opšti karakter i proširile se na druge gradove.

Nevladine organizacije i aktivisti za ljudska prava tvrde da je u sukobima sa policijom širom Turske poginulo više osoba nego što su zvanične informacije. Na Fejsbuku i Tviteru su osvanule fotografije ranjenih i pregaženih demonstranata, a informacije iz Ankare govore o najmanje 15 osoba koje su u kritičnom stanju.

"Dvoje mladih ljudi su tenkovi pregazili i ubili. Još jedna mlada žena, moja prijateljica, pogođena je u glavu sa kapsulom suzavca. Policija je pucala direktno u gomilu. Moja prijateljica je posle tročasovne operacije na intenzivnom lečenju, u vrlo kritičnom stanju. Dok ovo pišem ne znam da li će preživeti. Ovaj blog je posvećen njoj", napisala je jedna devojka na svom blogu.

2024 © - Vesti online