Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 08.06.2013.
06:08
Beta A

UN: Ma ne mogu Rusi da učestvuju u mirovnim operacijama

Kad pogledate besmisao današnjeg sveta, e to su vam Ujedinjene nacije - one kao žele mir, ali kada se neko ponudi da u stvaranju mira učestvuje - e to ne može ako ste sa istoka, ako ste Rusi, Kinezi, Indijci... “demokratija podrazumeva Zapad“. Zato je odbijena ponuda Moskve da svojim trupama zameni austrijski kontingent mirovnih snaga UN koji će se povući sa Golanske visoravni, jer “sporazum o dezangažovanju na Golanu ne dozvoljava Rusiji da učestvuje u tamošnjim snagama UN“, saopštile su te iste Ujedinjene nacije.

Zapad ne može da obezbedi mir, ali ne želi da to pokušaju ruski vojnici
 

"Poštujemo želju Rusije da obezbedi trupe za Golan, ali sporazum o dezangažovanju i prateći protokol Sirije i Izraela, ne dozvoljavaju da stalne članice Saveta bezbednosti učestvuju u snagama UNDOF (Posmatračke snage UN na Golanu)", izjavio je portparol UN Martin Nesirki.


Nesirki je dodao da se posle odluke Austrije o povlačenju, "aktivno traže zemlje koje bi dale trupe", ali nije pomenuo koja je to ponudila. Upitan o primedbi Ujedinjenih nacija, ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin je izjavio da je Moskvi "poznat taj dokument, ali smatra da su se vremena promenila".


Protokol o dezangažovanju je "potpisan pre 39 godina, za vreme Hladnog rata, a sada je kontekst potpuno drugačiji i UNDOF je u lošem stanju", rekao je Čurkin.


"Mi predlažemo da se spase UNDOF, ali očigledno treba rešiti ovaj problem (ograničenja iz protokola)", zaključio je ambasador.


Savet bezbednosti UN imaće konsultacije o UNDOF.


"Razgovori se nastavljaju" o zameni austrijskih mirovnjaka, rekao je novinarima šefe mirovnih operacija UN Erve Ladsu.


"Ne žurimo" sa zamenom austrijskih vojnika, prokomentarisao je jedan diplomata u UN.


Samo je Fidži pre nekoliko nedelja ponudio kontingent za UNDOF posle povlačenja Kanade, Japana i Hrvatske sa Golana.

"Imajući u vidu tešku situaciju (...) na Golanskoj visoravni, mi možemo da zamenimo austrijski kontingent", rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin, prenele su ruske novinske agencije.


UNDOF sada čini hiljadu posmatrača iz Austrije, s Filipina i iz Indije. Te snage su u više navrata bile napadnute i prinuđene da skrate svoje patrole, a filipinski mirovnjaci su dvaput oteti poslednjih meseci.


UNDOF je od 1974. odgovoran za nadzor poštovanja primirja na Golanskoj visoravni, na jugozapadu Sirije koji je Izrael okupirao 1967. godine.

POVEZANE VESTI

Subota 08.06.2013. 08:05
I sta su OUN, produzena ruka zapada. Novo Drustvo naroda koje ce se raspati kao i prvobitno, samo je pitanje vremena posto se odluke koje nisu u skladu sa zapadnim nikad ne postuju!
Subota 08.06.2013. 11:11
А ни у Хагу нешто не видим Руса судија а ни тужилаца!?Чудно?!Паметном доста!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online