Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 28.05.2013.
11:10
Beta A

Kineski premijer upozorava EU

Kineski premijer Li Kećijang tokom svoje prve posete Evropi uputio je jasnu i oštru poruku: više saradnje, manje protekcionizma, prenosi kineska agencija Sinhua.

Čvrsto se protivlje planu EU da pokrene istragu o trgovinskoj razmeni sa proizvodima kineske mobilne telefonije i da istraži uslove uvoza solarnih panela iz Kine
 

U Nemačkoj, prvoj zemlji posete, Li je ponovio čvrsto protivljenje prema planu Evropske unije da pokrene istragu o trgovinskoj razmeni sa proizvodima kineske mobilne telefonije i da istraži uslove uvoza solarnih panela iz Kine. Ta dva pitanja izazivaju veliku zabrinutost Kine pošto je zaustavljen izvoz vredan nekoliko milijardi dolara. Kinu takođe zabrinjava sve veći protekcionizam u EU i njen agresivniji pristup ka tome.

O proizvodima mobilne telefonije, Evropska komisija je predložila istragu, što je redak postupak za EU i slično je učinili i o upotrebi kineskih solarnih panela. Koristeći protekcionističke snage, Brisel rizikuje trgovinski rat s Pekingom, što ne bi bilo nikome u interesu, upozorava kineska agencija Sinhua u anqalizi dosadašnjih rezultata premijerove posete.

Trgovinski odnosi su oduvek bili glavni stub odnosa između Kine i EU, pošto su se trgovinski ugovori sklapali u interesu obe strane a nesuglasice su se rešavale putem dijaloga, radije nego kaznama.

Li je tokom posete rekao da je Kina rešena da zadrži svoje tržište otvoreno i da nastavi trgovinsku liberalizaciju sa Švajcarskom, zemljom koja nije u EU. Sinhua ocenjuje da je to ohrabrujući signal za borbu protiv protekcionizma i dobar primer saradnje između Kine i Evrope.

Boreći se protiv protekcionizma EU može da sarađuje s Kinom, ali je za Brisel važno da kinesko upozorenje o protekcionizmu ozbiljno shvati, ocenjuje Sinhua.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.05.2013. 11:37
EU komisija je produzena ruka Vasingtona.U svakom slucaju ruse dve muve jednim udarcem.Nakon skandala s Gaspromom i Rusima. Eto da neko u NEKOJ NEUTRALNOJ SRBIJI, TKO SME NARAVNO, poruci EU Komisiji ili City of London polit birou da ce Srbija da otvori fabriku automobila i bilcica, kamiona i oncica KINESKIH naravno, pa da razgovara onda sa Nemcima i Francuzima.Mislim da bi pre i sami ministri vanjskih poslova i Predsednici rekli DA na mnoge stvari-uvete koji im se ponude, a ne nize rangirani ambasadori, zbog straha od pada prodaje njihovih. Zato i Merkelica prva prima coveka, ne sme od NARODNIH ociju da dozvoli da joj EU komisija kroji politiku. Pitanje jeste TKO rusi Juzni Tok u Srbiji?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online