Utorak 28.05.2013.
11:10
Beta

Kineski premijer upozorava EU

Čvrsto se protivlje planu EU da pokrene istragu o trgovinskoj razmeni sa proizvodima kineske mobilne telefonije i da istraži uslove uvoza solarnih panela iz Kine
 

U Nemačkoj, prvoj zemlji posete, Li je ponovio čvrsto protivljenje prema planu Evropske unije da pokrene istragu o trgovinskoj razmeni sa proizvodima kineske mobilne telefonije i da istraži uslove uvoza solarnih panela iz Kine. Ta dva pitanja izazivaju veliku zabrinutost Kine pošto je zaustavljen izvoz vredan nekoliko milijardi dolara. Kinu takođe zabrinjava sve veći protekcionizam u EU i njen agresivniji pristup ka tome.

O proizvodima mobilne telefonije, Evropska komisija je predložila istragu, što je redak postupak za EU i slično je učinili i o upotrebi kineskih solarnih panela. Koristeći protekcionističke snage, Brisel rizikuje trgovinski rat s Pekingom, što ne bi bilo nikome u interesu, upozorava kineska agencija Sinhua u anqalizi dosadašnjih rezultata premijerove posete.

Trgovinski odnosi su oduvek bili glavni stub odnosa između Kine i EU, pošto su se trgovinski ugovori sklapali u interesu obe strane a nesuglasice su se rešavale putem dijaloga, radije nego kaznama.

Li je tokom posete rekao da je Kina rešena da zadrži svoje tržište otvoreno i da nastavi trgovinsku liberalizaciju sa Švajcarskom, zemljom koja nije u EU. Sinhua ocenjuje da je to ohrabrujući signal za borbu protiv protekcionizma i dobar primer saradnje između Kine i Evrope.

Boreći se protiv protekcionizma EU može da sarađuje s Kinom, ali je za Brisel važno da kinesko upozorenje o protekcionizmu ozbiljno shvati, ocenjuje Sinhua.

2024 © - Vesti online