Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 18.05.2013.
17:10
Vijesti A

Šiša kosi mlade Grke

Među zavisnicima od droge u Grčkoj, sve je popularnija supstanca šiša, poznata kao "kokain siromašnih", što je opteretilo zdravstvene ustanove u Atini, već pogođene drakonskim merama štednje. Britanski "Gardijan" piše da se do šiše lako dolazi i da doza košta dva dolara ili manje.

Zbog teške ekonomske situacije mnogo mladih Grka završilo na ulici. Očaj "leče" u narkomaniji i alkoholizmu
 

"To je najgora droga. Sagori vas iznutra, čini vas agresivnim i od nje potpuno poludite", rekla je Marija, bivša zavisnica od heroina. "Međutim, jeftina je i lako dostupna".

Šišu, koja je izbor hiljada Grka koje su siromaštvo i očaj primorali da žive na ulici, i zavisnici i vlasti opisuju kao verziju kristalnog metamfetamina, koja kod korisnika može izazvati nasilno ponašanje. "Pojačava" se supstancama sa kojima se sintetička droga često meša: kiselinom iz baterija, motornim uljem i šamponom. Što je još gore, ne samo da ju je lako nabaviti, nego i napraviti.

"To je ubica ali takođe stvara nagon za ubijanjem", rekao je zavisnik Konstantinos. "Možeš da ubiješ, a da nisi ni svestan da si to učinio...i širi se brže od smrti. Veliki broj korisnika je umro".

Za Karalamposa Pulopulosa, šefa Ketee, grčkog centra za odvikavanje od droge, šiša je simbol razorne krize koja je izavala rekordnu nemaštinu i nezaposlenost. To je, kako je rekao "droga štednje" - do sada najbolji odgovor dilera koji su postali još veštiji u proizvodnji sintetičkih droga namenjenih onima koji ne mogu da priušte skupa opojna sredstva.

"Šiša se može ušmrkavati ili ubrizgavati, a proizvodi se i u kućnim laboratorijama, nije potrebno nikakvo stručno znanje. Izuzetno je opasna", rekao je Pulopulos.


Droga izaziva pojačan seksualni nagon, a prostitucija je najlakši način da se dođe do novaca za istu. I tako u začaranom krugu nesreće
 

Širom Grčke, nus proizvodi šestogodišnje recesije su brutalni. Depresija, zajedno sa narkomanijom i alkoholizmom, dramatično je porasla. Delinkvencija i kriminal su takođe u porastu usled raspadanja grčkog socijalnog tkiva pod teretom mera štednje, koje su za 40 odsto smanjile prihode običnih Grka. U porastu je i prostitucija, najlakši način za finasiranje zavisnosti od droge.

"Očaj je toliki da se mnoge žene upuštaju u seks bez zaštite jer će tako zaraditi više", rekla je Eleni Marini, psihološkinja u Ketei. "Šiša se dovodi u vezu sa veoma jakim seksualnim nagonom ali ona napada moć ispravnog rasuđivanja i svedoci smo mnogo više trudnoća među zavisnicima koji se bave prostitucijom". "Gardijan" navodi da su se dve prostitutke porodile na ulicama Atine prošle godine.

U atmosferi opšte neizvesnosti – gde je porasla stopa samoubistva, a širenje zaraze HIV-om poprimilo razmere epidemije – zavisnici od droge (kojih ima oko 25.000), su sve samodestruktivniji. A, kako kažu eksperti, među njima je najviše mladih Grka, koji su marginalizovani usled rekordne nezaposlenosti. Sa 64 odsto, Grčka ima najveću stopu nezaposlenosti mladih u Evropskoj uniji.

POVEZANE VESTI

Subota 18.05.2013. 18:31
Eto kako se urusava jedno drustvo i cela drzava: opljackaj, drogiraj sahrani, posle dolaze tenkovi i bombardovanje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online