Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 11.05.2013.
00:43
Srna A

Evropljani gube veru u Uniju

Procenat Evropljana koji sve manje veruju Evropskoj uniji raste alarmantnom brzinom, pokazuju rezultati istraživanja Evrobarometra, agencije Evropske komisije za anketiranje javnosti.

Raste nezadovoljstvo u Evropsku uniju, pogotovo u Nemačkoj
 

U novembru 2012. godine, oko 72 odsto Španaca reklo je da "ne veruju EU", u poređenju sa samo 23 odsto pet godina ranije. U Italiji je taj procenat porastao na 56 odsto sa 41 odsto u istom periodu. Posebno je problematična situacija u Nemačkoj, od čijeg stava u mnogome zavisi budućnost kontinenta, navodi se u komentaru agencije Rojters.

Evropa ključna za SAD

Ključni zvaničnici administracije predsednika SAD Baraka Obame shvatili su ogroman ulog koji SAD i svet imaju u EU i njenoj efikasnosti. Sa udelom od samo 19 odsto u svetskom društvenom proizvodu, Amerika može da utiče na budući globalni sistem samo jačom saradnjom sa svojim najvažnijim evropskim saveznicima, navodi Rojters.

Evropski identitet bio je dobro prihvaćen u Nemačkoj posle tragičnog iskustva iz Drugog svetskog rata, ali on sve više erodira sa povećanjem vremenske distance u odnosu na nacističku prošlost, kao i pod uticajem krize evrozone.

Iako 75 odsto građana Nemačke i dalje podržava evro, oko 56 odsto nema poverenja u institucije EU, a manje od trećine ima pozitivno mišljenje o evropskoj zajednici.

Nemački kancelar Angela Merkel ne bi trebalo da ignoriše pojavu antievropski orijentisane partije Alternativa za Nemačku. Iako ova stranka na izborima u septembru verovanto neće dobiti mnogo glasova, njene ideje već imaju uticaj na debatu u javnosti, navodi se u tekstu.

Nemački zvaničnik koji nije želio da bude imenovan rekao je da je Merkelova naklonjenija ideji EU nego što se to obično misli i da nikada ne bi odbacila evro, ali da je sve teže braniti takav stav i pobeđivati na izborima u Nemačkoj.

"Upadljivo je da su svi u EU izgubili veru u ovaj projekat - i kreditori i dužnici. Zemljama sa juga Evrope EU izgleda kao Međunarodni monetarni fond u latinskoj Americi - kao zlatna ludačka košulja koja smanjuje prostor za njihove nacionalne politike i isisava sadržaj iz njihovih nacionalnih demokratija", napisali su stručnjaci Hoze Ignjasio Toreblanka i Mark Leonard u publikaciji Evropskog saveta za spoljne odnose.

Oni su naveli da na severu Evrope vlada mišljenje da je EU omanula kao kontrolor politike na južnom prstenu, kao i da se kreditori osećaju kao žrtve, te da to osećanje dele i dužnici.

POVEZANE VESTI

Subota 11.05.2013. 04:48
ЕУ је лонац за брисање нација и култура у циљу прављења јединствене - Европске. Где могу један Немац, Србин, Енглез, Шпанац, Пољак или Грк бити исти? Културне разлике су велике. Не ради се само о језику, писму, празницима, традицији, већ и о менталитету. Свака нација има различити менталитет и у томе лежи богатство Европе. Кад би сви били исти као Немци, онда то не би била Европска Унија него Немачки Рајх који није успео да створи Хитлер. О економским аспектима ЕУ нећу говорити иако они најбоље оспоравују такав пројекат. По мени је много поштенија Европа нација, у којој би свака нација радила на својем развоју и одржала сопсвену јединственост, а при том уско сарађивала са осталим Европским.
Subota 11.05.2013. 06:17
Срби пробудите се!!!
Subota 11.05.2013. 07:41
Gangrena pod simbolom EU nije vise opcija nikome pa ni samim Evropljanima ali nasim politicarima je Zvezda Danica jer nemaju ni ideju ni volju kako da gladnoj a PRESKUPOJ Srbiji poprave standard. Prazne glave ne mogu da napune prazne stomake! Zato nas vuku u tzv. EU kao sirocice da se sramotimo na "Evropskoj sisi".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online