Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.05.2013.
13:25
Politika A

SAD: Otkupljena Teslina laboratorija

Naučni centar Tesla na Vordenklifu konačno otkupljuje 6,5 hektara zemljišta na Long Ajlendu, udaljenom stotinak kilometara od Njujorka, na kome je Nikola Tesla 1901. godine počeo da gradio svoju čuvenu laboratoriju i postrojenje za bežičnu komunikaciju i bežični prenos energije.

Naučni centar Tesla na Vordenklifu konačno otkupljuje 6,5 hektara zemljišta na Long Ajlendu, udaljenom stotinak kilometara od Njujorka
 

Ekskluzivnu vest "Politika" je saznala od Vladimira Jelenkovića, direktora Muzeja Nikole Tesle iz Beograda, pošto ga je o tome ovih dana obavestila Džejn Alkorn, predsednica Naučnog centra Tesla na Vordenklifu, koja je ovom projektu posvetila proteklih 18 godina rada.

Održavanje konferencija za medije na kojoj su Alkornova i njeni saradnici saopštili ovu vestu zakazana je za utorak, 2. maja, u 14 sati po njujorškom, odnosno u 20 sati po našem vremenu.

Teslina laboratorija koja počinje novi život, nalazi se na zemljištu otkupljenom od kompanije "Agfa". U ambicioznim planovima i vizijama ljudi iz Naučnog centra Tesla na Vordenklifu, rekonstruisana laboratorija i prostor na kome se ona nalazi, treba da prerastu u naučno-obrazovni centar i muzej, "vredan Teslinog zaveštanja". Da bi projekat bio zaokružen, treba obezbediti oko 10 miliona dolara.

Optimističko predviđanje da će i taj novac biti obezbeđen, temelji se i na izvanrednom uspehu globalne akcije, pokrenute 2012. preko interneta, s ciljem da se prikupi novac za otkup zemljišta na Long Ajlendu.

Podsetimo, sredinom avgusta prošle godine, pravi bum na svetskoj mreži izazvao je Metju Inman, onlajn strip autor i bloger, koji se pridružio akciji Naučnog centra Tesla na Vordenklifu. Za samo nedelju dana kampanje, darodavci su podržali ovu ideju sa više od milion dolara, a do danas je akcija okupila 33.000 učesnika iz 108 država.

- To je najveći kamen temeljac u gotovo dve decenije dugim naporima ne bi li se zaštitio ovaj istorijski i naučno važan prostor. Darodavci su se vodili snom i nadom u uspeh. Veoma smo uzbuđeni što smo konačno uspeli, što smo sačuvali prostor kojim je koračao i na kome je radio Tesla, istakla je Džen Đenova, potpredsednica naučnog centra Tesla na Vordenklifu.

Sa konferencije za medije upućen je poziv svima "koji veruju u nauku i obrazovanje i koji prepoznaju brojne Tesline doprinose društvu" da se pridruže globalnim naporima da laboratorija na Vordenklifu postane naučno-obrazovni centar i muzej posvećen Nikoli Tesli.

Genijalni izumitelj započeo je gradnju laboratorije 1901. na zemljištu površine oko 80 hektara, koju je obezbedio advokat i bankar Džejms Vorden. Tada najmoćniji bankar Amerike, DŽ. P. Morgan, finansirao je projekat sa više od 3 miliona današnjih dolara.

Laboratoriju i postrojenje Vordenklif, nazvao po darodavcu Vordenu, poznato i kao Teslin toranj, dizajnirao je slavni američki arhitekta, Stanford Vajt. Tesla se u novu laboratoriju uselio 1902. ali njegovo postrojenje, na žalost, nikada nije dovršeno - srušeno je 1917. godine.

Konferencija na kojoj je Džejn Alkorn saopštila radosnu vest o otkupu laboratorije, održana je u hotelu "Njujorker" sagrađenom 1930. sa 2.500 soba.

Nikola Tesla je tada izabrao ovaj hotel za novo boravište i u njemu proveo poslednjih deset godina života. Bio je nastanjen na 33. spratu u sobi 3327, u kojoj je i preminuo 7. januara 1943. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online