Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 30.04.2013.
13:46
LJ. IVANOVIĆ, B. BOŽIN - Vesti A

Roming odlazi u istoriju

Telefoniranje odavno više nije nikakav luksuz, ali je žestoka konkurencija u svetu telekomunikacija dovela do toga da se i postojeće cene smatraju previsokima, te sledi rezanje troškova. Tako, na primer, od 1. jula prošle godine u Nemačkoj je došao kraj skupim razgovorima iz inostranstva za korisnike mobilnih telefona, u romingu.

Da li nas očekuje drastično pojeftinjenje telefoniranja
 

Pozivi unutar EU za vlasnike nemačkih ugovora koštaju maksimalno 35 centi po minuti, a za primljeni poziv se plaća najviše 10 centi. Slanje SMS poruka ne sme da bude skuplje od 11 centi, dok je prijem poruka besplatan.

Nove tarife

Evropska komisija je predvidela dalje snižavanje cena u 2013. i 2014. godini. Cena roming poziva će od 1. jula 2013. biti 24 centi, a od 2014. godine 19 centi. Za primljene pozive maksimalna cena biće snižena na sedam centi 2013. godine i pet centi 2014. godine. Kada je reč o SMS porukama, od 1. jula 2013. godine biće dodatno snižena na osam odnosno šest centi. I cene skinutih dokumenata će padati pa će za tu uslugu od 2014. operateri najviše naplaćivati 20 centi po megabajtu.

Utvrđena je i gornja granica za mobilne telefone sa internetom, koja iznosi 83 centa za jedan megabajt prenosa podataka. Osim toga, svakom korisniku koji se nalazi u inostranstvu postavljen je automatski limit od 50 evra. Tako su telefonske kompanije obavezne da upozore svoje klijente kada pređu 80 odsto ovog limita. Čim se dostigne granica, automatski se prekida prenos podataka. Ukoliko korisnik želi da "surfuje" preko granice od 50 evra, može da zatraži da se ona podigne, a oni koji su štedljivi mogu i da je spuste ispod 50 evra.


Komisija EU je najavila da će i pritiskati kompanije da snize telefonske troškove. Od 2016. godine razgovori mobilnim u inostranstvu bi trebalo da se izjednače sa domaćim tarifama. Mesečni troškovi za prosečnog nemačkog mobilnog "surfera", koji na raspolaganju ima 100 minuta razgovora, 50 SMS poruka i internet u obimu od 500 megabajta, ne iznose više od 20 evra. Ponuda je, međutim, toliko nepregledna da svako može da nađe opciju koja najviše odgovara.

Prva ograničenja

EU je prvi put ograničenja na cene rominga uvela 2007. kako bi korisnici mobilne telefonije plaćali slične cene širom EU. Zatim su 2009. doneti novi propisi koji su omogućili dalje snižavanje cena do jula 2011. Poslanici Evropskog parlamenta 10. maja 2012. su usvojili sporazum koji je omogućio da se od 1. jula te godine ponovo snize cene telefoniranja u romingu unutar EU.

I dok Evropa razmišlja o ukidanju rominga, usluge za razgovore prema i iz Srbije su i dalje paprene. Rasponi su ogromni, od zemlje do zemlje, pa se tako minut odlaznog poziva iz, na primer Francuske prema Srbiji, tarifira u rasponu od 200 do skoro 500 dinara. Razlozi nisu samo ekonomski, već i formalni, jer Srbija nije deo jedinstvenog evropskog tržišta, te ne može da uživa privilegije zemalja EU.


Nadležne institucije u Srbiji dogovorile su se 28. marta da pred Evropskom komisijom pokrenu inicijativu za snižavanje cena rominga za građane Srbije koji koriste usluge mobilne telefonije u članicama EU.


Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija saopštilo je da se sa Republičkom agencijom za elektronske komunikacije saglasilo o pokretanju inicijative pred Evropskom komisijom. Na sličan korak su se odlučile i Crna Gora i Makedonija koje su u istom problemu.

Rez i u Hrvatskoj

Ulaskom u EU s 1. julom ove godine i u Hrvatskoj će se početi primenjivati takozvana Roaming 3 regulacija sledom koje će turisti iz EU koji dođu u Hrvatsku za mobilne pozive unutar EU plaćati nižu cenu, kao što će i hrvatski korisnici kada odu u druge zemlje EU plaćati niže cene za pozive unutar EU. Reč je o trećoj u nizu regulacija kojom EU pokušava da reši previsoke cene rominga i postepeno uspostavi jedinstveno tržište. Hrvatska tako počinje da primenjuje raspon maksimalnih cena, bez poreza i to za odlazni poziv 1,82 kuna po minuti, za dolazni poziv 0,53 kuna po minuti.

 

Alternative

Moderne telekomunikacije donele su nam mobilne telefone koji su postali pravi mali računari. Gotovo da nema aerodroma, železničkih stanica, hotela ili kafića koji nisu pokriveni bežičnim internetom, što ljudima omogućava da praktično besplatno komuniciraju preko Skajpa, Vajbera, ili se dopisuju preko Vots ap programa. Čak ne bi plaćali ni prenos podataka internetom.

Cene koje nude ovdašnji operateri građanima Srbije koji koriste njihove usluge u inostranstvu zavise i od toga da li je korisnik pripejd ili postpejd, kao i za koji paket se odlučio. Informacije se mogu dobiti na internet sajtovima operatera mada je pretraga prilično komplikovana, ali i na internet sajtu Republičke agencije za elektronske komunikacije.


Dobra vest je i da će od 1. jula 2014. korisnici moći da biraju operatera za paket roming usluga, ili kroz ugovor ili biranjem kada stignu na destinaciju, pri čemu im broj ostaje isti.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.04.2013. 16:44
Па надам се да ћемо и ми макар по пристојним ценама моћи да зовемо иностарнство тако нпр .звање РС је 12 динара Хрватске 5 ,Македоније 5 Кине 5 .Срамота каад зовеш Репуб.Стрпску одеру те брукаааа
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online