Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.04.2013.
13:36
Vesti A

Zakon štiti narko bosove!

Šestorica bosova kriminalnog podzemlja u Australiji obezbedila su za poslednje dve godine stotinu miliona dolara zarade, zahvaljujući "poslovima" sa meksičkim i južnoameričkim kartelima droge. Krijumčari su posebno zainteresovani za Australiju i njene snažne valute.

U ekskluzivnom intervjuu koji obavljuje portal "Adelaide Nonj", komesar federalne policije Toni Negus kaže da su krijumčari usmereni prema Australiji zbog "astronomskih" zarada zahvaljujući jakom dolaru.

Bez rešenja: Toni Negus
 





- Vredno je uneti drogu u Australiju. Kilogram kokaina u Meksiku košta oko 2.300 američkih dolara, u Los Anđelesu oko 20.000, a u Australiji oko 200.000 - kaže Negus.


Na ovom unosnom poslu, pored pomenute šestorice, još 72 osobe su zaradile pojedinačno više od 10 miliona dolara. U pokušaju da se primoraju da objasne poreklo para, Australijska federalna policija nije bila u stanju da izađe pred sud ni

Cene narkotika

 

Cene narkotika na australijskom tržištu su:
- Gram hidroponičnog kanabisa 20-30 dolara
- Unca (28 grama) hidroponičnog kanabisa 220-420 dolara
- Kapsula heroina 50 dolara
- Gram kokaina 375 dolara
- Igla spida (0.1 g-0.03 g) 50 dolara
- Igla ajsa u kristalu 100 dolara
Izvor: Nacionalni centar za istraživanje droga i alkohola

sa jednim krivičnim gonjenjem jer se državne vlade opiru nastojanju prve ministarke Džulije Gilard da se ujednače propisi po kojima bi se moralo objasniti bogatstvo nejasnog porekla.


AFP je bila nemoćna da preduzme akciju u vezi s neobjašnjenim bogatstvom, u slučajevima kad su narko-bosovi bili dva ili tri koraka dalje o direktnog uvoza droge. Prema zakonima usvojenim 2010, potrebno je da postoji direktna veza s kriminalom. Takođe, postoji razlika između tretmana kod kršenja federalnog u odnosu na državne zakone.


- Time je postignuto da veliki bosovi operišu u prostoru u kojem ih ne možemo pritisnuti zbog krivičnih dela. Od 2010. kada su zakoni usvojeni nismo bili u stanju nijedan slučaj da izvedemo pred sud. To je razočaravajuće u svakom pogledu.
Negus ističe da je novi predlog propisa u nacionalnom interesu i da su mu na meti "trula" bogatstva.


- Oni žive na visokoj nozi, putuju svetom, koriste na najbolji način zakonske rupe.

Ništa od reformi?

Prošle nedelje na sastanku predstavnika svih državnih vlada, odbijen je pokušaj Džulije Gilard da se usvoji novi zakoni po kojem bi vlasnici bogatstva nejasnog porekla morali da objasne poreklo novca.
- Mi smo odlučni da realizujemo ove reforme - istakla je Gilardova. 

 

Slaba tačka

Toni Negus ističe da vlasti ne žele da u propisima postoji slaba tačka, da zakon omogućuje bezbedno utočište za ovakvo bogaćenje.
- Kriminalci su pametni. Govorimo o profesionalcima koji su napravili velike pare vodeći ilegalan biznis.

 

Šestorica bosova kriminalnog podzemlja u Australiji obezbedila su za poslednje dve godine stotinu miliona dolara zarade, zahvaljujući "poslovima" sa meksičkim i južnoameričkim kartelima droge. Krijumčari su posebno zainteresovani za Australiju i njene snažne valute.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online