Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.04.2013.
08:47
Vesti A

Za flaširanu drogu doživotna robija

Sredovečna žena sa adresom stanovanja u prigradskom naselju Melburna, navodno je orkestrirala međunarodni uvoz komercijalne količine droge, a koju je u pokušaju sprečila policija, zaplenivši narkotike u vrednosti od preko 200 miliona dolara.

U bocama pronađeno 280 kilograma amfetamina
 

Australijska federalna policija i policija Viktorije pod budnim okom su pratili pokušaj krijumčarenja tečnog metamfetamina koji je brodom dopremljen u Melburn prošlog ponedeljka. Policija je izvršila dva hapšenja nakon pretresa kuća u nasljima Kju, Boks Hil, Južni Klajton, Futckraj i Nobl Parku.

Dodatni pretresi su izvršeni i u utorak u Nari Vorenu na jugoistoku Melburna, a kako je saopšteno policija i dalje traga za osobama umešanim u trgovinu u zemlji i

Trag otkriven u Hongkongu

 

Polovinom marta, pre nego što je brod sa narkoticima isplovio iz Hongkonga, službenici Australijske carine proveravali su brodski teret, a sadržaj sumnjivog kontejnera su identifikovali za proveru po dolasku u zemlju. I pre nego što je broj uplovio u melburnsku luku, Australijska komisija za borbu protiv kriminala, označila je teret kao izuzetno rizičan. U akciji otkrivanja droge te osoba koje su stajale iza pokušaja njenog uvoza bile su angažovane AFP, policija Viktorije te Carinska i pogranična služba.
Detaljnim pretresom otkrivene su ilegalne supstance, što je odmah pokrenulo brzu i dinamičnu operaciju koja je dovela do hapšenja, sat nakon njenog pokretanja. Nacionalni menadžer AČ za intervencije Voren Grej, tvrdi da je reč o uspešnoj akciji, tokom koje je policija došla do izuzetno važnih operativnih saznanja, koji će im pomoći u narednim istragama.

inostranstvu.


Državljanka iz Hongkonga (45) iz Kjua, osumnjičena je da je bila ključni organizator u uvozu 280 kg čistog metamfetamina čija se ulična vrednost procenjuje na 205 miliona dolara. Kako je pojasnila policija, metamfetamin u tečnom obliku pronađen je u šest metara dugom brodskom kontejneru.

U 96 plastičnih flaša umesto sredstva za čišćenje tepiha, sadržaj je zamenjen metamfetaminom. Flaše sa drogom su bile sakrivene među 3.332 flaše identičnog oblika ali sa originalnim sadržajem sredstva za čišćenje tepiha.


Federalna policija potvrdila je da su 45-godišnjakinja iz Hongkonga i 31-godišnji državljanin Kanade uhapšeni u vezi sa zaplenjenom drogom.

Ukoliko budu proglašeni kirivim za uvoz komercijalne količine narkotika, preti im doživotna kazna zatvora, što je maksimalna kazna za to krivično delo. U utorak je uhapšen i muškarac star 45 godina koji je zadržan u pritvoru.


- ACC je pratila tragove organizovane kriminalne grupe a posebno njihove komunikacije i izvore finansiranja, rekao je Voren Grej. Otkrivena kriminalna grupa koja je uvezla tečni metamfetamin, navodi Grej, bila je visoko rangirana među onima koji predstavljaju opasnost po Australiju. Ta kriminalna grupa imala je etničke linije pa je operisala u Kanadi i Australiji.

 

Sinhronizovana akcija agencija

 

Detektiv Geri Rajan iz policije Viktorije ističe kako je ova operacija primer kako državne agencije rade zajedno na nacionalnom i međunarodnom nivou.


- Ova operacija je pravi primer jedinstva agencija za sprovođenje zakona u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa, koje stoje iza uvoza droge u Australiju, rekao je Geri Rajan.


Predstavnik Carine Endrju Redman izjavio je za "Herald san" da je njihova u stalnoj pripravnosti zbog sve većih i češćih pokušaja unošenja droge, kao i da kriminalci pokušavaju da koriste nove i sofisticiranije metode krijumčarenja.
- Posedujemo obaveštajne operativne podatke kao i tehnologiju da otkrijemo i najsofisticiranije pokušaje krijumčarenja doge, rekao je Endrju Redman.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online