Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.12.2013.
02:50
Vesti A

Očajan zbog kazne hteo da se spali

Parlament Novog Južnog Velsa u Sidneju bio je, zbog navodne pretnje bombom, pod policijskom blokadom u petak, a Mekvori, jedna od najvažnijih ulica u Sitiju bila je zatvorena za saobraćaj, niko nije mogao unutra, niti su zaposleni, uključujući premijera Barija O'Farela, mogli napolje.

Taksista iz Vulongonga, Abdula Ganiji napravio gužvu: Pretio da će zapaliti benzin u flaši (Foto: Ilustracija)
 

Gužvu je izazvao taksista iz Vulongonga, Abdula Ganiji, za kojeg će se kasnije ispostaviti da je pred zgradom Parlamenta štrajkovao i prošle godine, u vezi sa 200 dolara kazne koju je dobio pre 15 godina. On je odbio da se vrati familiji, sve dok premijer ne pokrene istragu o njegovom problemu sa bivšim poslodavcem - Vulongong radio-kabsom.


U petak oko podneva, on je parkirao beli "krajsler" na trotoaru ispred istorijske zgrade, postavio spisak zahteva policiji i pretio da će zapaliti benzin u flaši. Posle dvosatne opsade, ovaj 58-godišnjak napokon je otvorio prozor svojih kola i pokušavao da upali upaljač za cigarete. U tom trenutku, specijalci su jurnuli na kola, razbili prozore, izvukli ga na trotoar i uhapsili.


Čitava epizoda dovela je do blokade zgrade parlamenta u kojoj su bili premijer, drugi ministri, osoblje i novinari. Ganiji je prebačen u Sent Vinsent bolnicu na tretman manjih posekotina.


Pomoćnik komesara Mark Mardok kazao je da je čovek postavio seriju zahteva dok je razgovarao sa policijskim pregovaračima.
- Postavio je određene zahteve i policija i mi nismo bili u stanju da ih ispunimo niti smo čak bili u poziciji da ih razmatramo. Naša cela taktika bila je da čoveka zadržimo i pregovaramo, jednako kao što smo bili odlučni da mu ne dozvolimo korišćenje mobilnog telefona. Postigli smo neke dogovore da ga u tome zaustavimo. Uzimajući u obzir da je u kolima bio čovek sa zapaljivom tečnošću, rizik je bio očit.


Ganiji je prošle godine rekao da ga je poslodavac 1998. godine kaznio za zloupotrebu radija u taksiju, optuživši ga da je nepotrebno pritiskao dugmad, što je dovelo do problema u komunikaciji. Onda je bio u štrajku osam dana i naljutio se na vlast što nisu obratile pažnju na njegove pritužbe, pa je poverovao da nikada nije imao priliku da uloži žalbu.
Upitan zašto nije u stanju da zaboravi prošlosti i ostavi iza sebe, Ganiji je rekao:
- Moja žena mi isto kaže, ali je ovo borba u kojoj ne odustajem.

 

Ganiji na sudu

 

Dan kasnije, Abdula Ganiji pojavio se pred sudom u Paramati putem video linka, optužen za sedam krivičnih dela, uključujući pretnju sabotažom i nanošenje štete imovini, kao i posedovanje eksploziva sa namerom uništenja. Na sudu se ispostavilo da je on bio "naoružan" samo bocom voćnog soka sa sto mililitara bistre tečnosti i upaljačem.


Njegov advokat Džejn Hili iz Vulongonga povukla je zahtev za puštanje uz kauciju, nakon što je sudija za prekršaje Alen Mor kazao da bi želeo da vidi pun psihijatrijski izveštaj.
- Ovde je pitanje bezbednosti po javnost - rekao je sudija.


Upitana da li je Ganiji imao u kolima dovoljno goriva da digne zgradu u vazduh, gospođa Hili je rekla.
- Ja jedino imam što sam videla na ABC-iju prošle noći, a to je boca od dva litra voćnog soka sa sto mililitara bistre tečnosti i upaljač.


Sudu je rečeno da Ganiji niz godina posećuje psihijatra.
- Sada treba da se utvrdi rizik po zajednicu koji je, očito, veoma nizak - rekla je branilac pred sudom.
Pred je pred sudom ponovo 6. januara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online