Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.04.2013.
06:48
Vesti A

Štrajkom obezbedili veće plate

Prosvetni radnici i vlada Viktorije konačno su postigli sporazum o zahtevimaa za povećanje plata i boljim uslovima rada nastavnog osoblja. Spor između vlade Viktorije i sindikata trajao je više od godinu dana.

Tokom protesta nastavnici su više puta štrajkovali, izlazili na ulicu i demonstrirali pred Parlamentom, jer su bili nezadovoljni neispunjenim predizbornim obećanjma vlade da će prosvetni radnici iz Viktorije biti najbolje plaćeni u čitavoj Australiji.
Dogovorom postignutim u sredu između sindikata i vlade Viktorije, nastavnici mogu da očekuju povećanje plata u iznosu od 16 do 20,5 odsto tokom naredne tri godine.

Štrajk prosvetara


- Postigli smo dogovor - izjavila je vidno zadovoljna Meredit Pis iz sindikata prosvetnih radnika.


Vlada je odustala i od predloga da će nastavnici ostvarivati pravo na povišice, pod uslovom da ispune zacrtane minimume o postignutom uspehu u radu. Pregovore je s mrtve tačke prošlog meseca pokrenuo novi premijer Viktorije Denis Neptajn.

Podrška roditelja đaka

 

Tokom izuzetno dugog protesta, prosvetne radnike su podržavali i roditelji njihovih đaka.

 

- Iskreno žao mi je što smo do ovakog sporazuma došli posle toliko dugo vremena - rekla je predstavnica sindikata.


Posle podnošenja zahteva za povećanjem plata krajem 2010, prosvetni radnici su krajem novembra 2012. smanjili zahteve za povećanjem sa 30 na 12,6 odsto.


Odlukom vlade Viktorije zaposleni u državnoj administraciji i javnom sektoru mogu da ostvare maksimalna povećanja u iznosu od 2,5 odsto tokom kalendarske godine.


Predstavnica sindikata je objavila da je dogovoreno da broj učenika u razredima škola bude između 21 i 26 đaka, a sindikat je uspeo da primora državu da smanji broj nastavnika koji su u školama zaposleni na ugovor. Nastavnici, direktori i pomoćno nastavno osobolje će, na osnovu postignutog dogovoa, primiti i jednokratni bonus od države u iznosu od 1.000 dolara.


Nakon postignutog sporazuma nastavnici u Viktoriji će po visini zarada biti u srazmeri s kolegama u NSNj, ali manje plaćeni od kolega u Zapadnoj Australiji.
Prema postignutom sporazumu, direktori škola mogu da očekuju povećanje plata između 17 i 19,6 odsto, dok će pomoćno nastavno osoblje dobiti između 12 i 17,1. Prvu platu sa povišicom nastavnici u Viktoriji trebalo bi da prime za četiri nedelje.

Neptajn: Pobeda za obrazovanje

 

Premijer dr Denis Neptajn odbio je da odgovori na pitanja, koliko će povećanje plata koštati poreske obveznike, uz obećanje da će to objaviti tokom predstavljanja budžeta za narednu godinu.


- Ovaj dogovor predstavlja značajnu pobedu za sve. Pobedu za decu u Viktoriju, veliku pobedu za obrazovanje, veliku pobedu za direktore škola, nastavnike i čitavu zajednicu - rekao je premijer.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online