Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 10.04.2013.
16:13
24sata.rs A

Kopije Pariza i Londona (naravno u Kini)!

Manija polovnih i kopiranih proizvoda u kineskoj produkciji je zahvatila i arhitekturu! Na periferiji Šangaja uzdiže se lažni Ajfelov toranj, kod "tipične gradske kuće" glavnog grada Francuske.

Ovo nije kineski Diznilend, već zajednica u Tijandučengu, izgrađena još 2007.

Lažni Ajfelov toranj
 

Ovo je samo jedan u nizu kineskih “gradova duhova”, koji otkrivaju ozbiljan problem “balon” nekretnina, čija je cena za kratko vreme dosegla vrtoglave visine, a sada naglo pada sve niže. Populacija Tijandučenga je oko dve hiljade ljudi, mada bi grad komotno mogao da primi i 100.000 stanovnika. Problem nenaseljenosti leži u tome što samo retki mogu da priušte stanovanje u ovom gradu-replici, pa većinu francuskih apartmana naseljavaju radnici koji rade na izgradnji naselja.

Čemu onda pomamna gradnja ovih gradova-replika, pitaju se svi. Pospešivanje bruto društvenog proizvoda i promocija pozitivnih aspekata života u Kini je najveća briga kineske vlade, a Tijandučeng je idealno mesto za romantične fotografije, tik uz lažni Ajfelov toranj. Ukratko, Narodna Republika Kina koristi gradove duhova za - marketing.

Kineska replika austrijskog Halštata
 

Sličan projekat pojavio se nedavno i u kineskoj provinciji Guangdong. Projekat vredan 940 miliona dolara finansirao je jedan od lokalnih tajkuna, a grad predstavlja idealnu repliku Halštata koji, u originalnoj verziji, godišnje poseti preko 80.000 turista. Meta arhitekata su bogati Kinezi, sa rafiniranim, evropskim ukusom.

Nedaleko od Pariza i Halštata nalazi se i "polovni" London. Ovaj grad otvoren je 2006, a replika je toliko verna da su neki vlasnici engleskih pabova tužili kineske graditelje za krađu intelektualne svojine.

"Polovni" London otvoren je 2006: Replika je toliko verna da su neki vlasnici engleskih pabova tužili kineske graditelje za krađu intelektualne svojine
 

Centar grada podseća na istorijski tematski park, sa kućama u stilu Engleske dinastije Tudorovih, ulicama sa tipičnim engleskim nazivima, i crvenim telefonskim govornicama, karakterističnim za urbani pejsaž Londona. Iako je nekada potražnja za nekretninama u ovom gradu bila veća nego u pseudo-Parizu, Kineski London je danas takođe grad duhova.

Kopiraju i srpskog “fiću”

Na brojnim engleskim portalima pre nekoliko dana objavljene su slike novog kineskog automobila “lifan 320”, na kojima izgleda da su dizajneri kineskog automobila napravili svojevrstan miks "fijata 500L" i "minija". Automobil, koji će biti predstavljen 20. aprila, po spoljašnjem dizajnu podseća na "fijat 500l", a unutrašnjost mu je, tvrde engleski stručnjaci, identična kao kod "minija".

POVEZANE VESTI

Sreda 10.04.2013. 16:23
Па то Кинези намерно, да овима буде лакше кад дођу да траже на зајам! Ако наставе са "посетама" у Кину као последњих пар месеци и њихов парламент че им изградити!
Sreda 10.04.2013. 16:24
Mislim da je Evropljanima i SAD veoma drago zbog toga samo ne znaju kako to da im saopste!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online