Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 29.05.2014.
15:08
Beta A

Kina je falsifikovala ceo svet!

Poznata po svojim kopijama zpadnih proizvoda - od šampanjca, do patika, Kina širi umešnost kopiranja na arhitekturu, s minijaturnim Ajfelovim kulama, "novom Sfingom iz Gaze" i evropskih sela. Kopije spomenika, za koje je skovana nova reč "duplitektura", iznenađuju strance, ali mnogi Kinezi ih pozdravljaju.

Planina Rašmor i glave američkih predsednika u Čungkingu
 

"Mislim da je to dobra stvar. Mogu da vidim spomenike iz mesta gde nikad nisam bio", rekao je jedan 32-godišnji Kinez u parku u jugoistočnom gradu Čungkingu gde su replike Mikelanđelovog "Davida", "Mislioca" Ogista Rodena, i gigantskih glava četvorice američkih predsednika sa planine Rašmor.

U istom gradu nalazi se i red belih zgrada sa elegantnim lukovima, što je izazvalo polemiku zbog frapantne sličnosti s jednim pekinškim kompleksom, delom englesko-iračke arhitetkice Zahe Hadid. Kopiranje se "radi u Kini", rekao je jedan kineski sudija u penziji prolazeći ispred tih zgrada. "Mislim da je to dobra stvar, možemo da naučimo iz iskustva drugih", rekao je on.

Moda kopiranja arhitekture razvila se paralelno s komercijalizacijom nekretnina poslednjih decenija u Kini, a posebno se kopiraju konstrukcije koje podsećaju na prestiž i uspeh, objašnjava Amerikanka Bjanka Bokser, autorka knjige "Kopije originala: Arhitektnonske imitacije u savremenoj Kini".

Londonski Tauer bridž, a u malo dalje i Ajfelova kula
 

Među projektima koji najviše iznenađuju je slikovito austrijsko selo Halstat, koje je na Uneskovom spisku svetske baštine. Kuće pastelnih boja uz azurno alpsko jezero reprodukovane su u južnoj kineskoj provinciji Guangdong. Čak je i kineska zvanična novinska agencija Sinhua pisala o "smelom primeru kulture kineskih falsifikata".

Hangžu pokazuje sklonost ka Francuskoj s nekoliko pariskih spomenika, uključujući Ajfelovu kulu, fontanu iz dvorca u Versaju i jedno malo, tipično francusko selo. Severna provincija Hebej od pre nekoliko dana ima impozantnu imitaciju Sfinge iz Gize, ali ta monumentalna građevina trebalo bi da bude srušena zbog žalbe egipatskog ministarstva.

Šangaj je izgradio "grad na Temzi" u jednom predgrađu gde su statua Čerčila, crkva iz Bristola i čak i lažni čuvari Bekingemske palate. U predgrađu Pekinga nalazi se kompleks sa zlatnim kupolama, inspirasnim Kremljem iz Moskve, kao i dvorac po ugledu na dvorac Mezon Lafit zapadno od Pariza, delo arhitekte Fransoa Mansara.

I tu je čuvna Sfinga zbog koje se Egipat pobunio
 

Iako te imitacije izazivaju dosta podsmeha, Bjanka Bokser kaže da daju ugled kineskim gradovima, uz malu cenu investicije. "U Kini slika falsfikatora je više iznijansirana – kopiranje može biti dokaz talenta, a može biti i vrlo praktično rešenje problema", rekla je ona.

"Jedno od najboljih rešenja je da se kopiraju spomenici koji podsećaju na aristokratski ili rafinirani način života", rekla je ona i navela Versaj, Veneciju i Belu kuću kao modele cenjene u Kini.

U Dafenu, predgrađu Šendžena, grada u punom razvoju, čitava armija slikara kopira remek-dela od Vinsenta Van Goga, do Džeksona Poloka. U Parku u Čungkingu su smanjeni modeli Njujorka, kanala iz Venecije, kao i replika Isusa iz Rio de Žaneira.

"U pogledu poštovanja kreativnosti drugih, to nije dobro, ali za Kinu koja je još u razvoju, to je korisno", rekao je jedan mladić šetajući parkom i ocenio da, kad Kina bude dovoljno razvijena, neće biti više trzišta za falsifikate.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.05.2014. 16:55
samo da ne falsifikuju nasu vladu jer ce potonuti u mito,korupciju i dugove.
Petak 30.05.2014. 16:31
Kinezi prave proizvode lošeg kvaliteta u velikim količinama. Japan > Kina
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online