Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.04.2013.
08:47
Vesti A

Nasilje po uputstvima iz magazina

Adnan Karabegović, koji je pred sudom u Melburnu optužen za teška krivična dela, povezana s terorizmom, kod koga je tokom pretresa policija pronašla USB sa člancima Al Kaidinog magazina, pravdao se policiji da na njemu čuva materijal s posla.

Adnan Karabegović
 

U nastavku preliminarnog saslušanja pred Prekršajnim sudom u Melburnu, tužilaštvo je iznelo tvrdnje da je 24-godišnji Adnan Karabegović detektivima, koji su prošlog septembra izvršili pretres njegove kuće, priznao da je uništio brojeve časopisa "Inspire" sa svog kompjutera.


Mark Voker agent Australijske federalne policije izjavio je u utorak na sudu da je policija izvršila kontrolu sadržaja zaplenjenog USB-a na kompjuteru u Karabegovićevoj kući, kad je utvrđeno da u PDF formatu čuva stranice zabranjenog terorističkog magazina. Karabegović se pravdao da USB nije njegov i da ga je navodno doneo iz kuće svojih roditelja kako bi na njemu sačuvao dokumenta potrebna za posao.


Tužilaštvo tereti Adnana Karabegovića za 12 krivičnih dela, među kojima su prikupljanje materijala povezanog s terorističkim akcijama.
 

Rat je rat

 

Prevodilac za arapski jezik Vera Oujami rekla je da je preslušala stotine Karabegovićevih telefonskih razgovora tokom kojih je ponekad bio uključen u pozivanje na džihad. Upitana od Karabegovićevog advokata Džordža Georgiua o značenju reči džihad, gospođa Oujami je rekla da znači "sveti rat, rat protiv nevernika".


- Znači li to da džihad nema nenasilnu konotaciju? - upitao je advokat.


- Ne. Rat je rat. Značenje je jasno i upotrebljna je u kontekstu s jasnim značenjem. Takve reči nemaju dvosmisleno značenje, istakla je Vera Oujami.

Pred sudijom Keti Lembl ranije se čulo da je Karabegović mesecima bio tajno praćen nakon čega je uhapšen. Policija je tajno snimala i presretala njegove telefonske kontakte u kojima je razgovarao o izradi oružja i podmetanja velikog šumskog požara uz pomoć bombe.


U drugom tajno sminljenom razgovoru, Karabegović je navodno govorio o modifikovanju kupljenih predmeta iz prodavnice alata Baning kojim bi se napravilo oružje za masovno uništenje.


U ponedeljak je tužilac Daniel Guvrić izneo tvrdnje da zaplenjeni časopis, u elektronskoj formi, sadrži deo koji predstavlja zapravo priručnik za kućnu obuku za vršenje džihada te za nesreću prema represivnim imperijalističkim nacijama.


Na sudu se čulo kako je Karabegović prošle godine zajedno za još dvojicom muškaraca postavio baner na nadvožnjaku u melburnskom naselju Malvern, na kome je pisalo:

"Prljavi nevernici, povucite svoje trupe iz muslimanskih zemalja." Zatim su otišli do severnog predgrađa Roksburg Park gde su postavili još jedan: "Prljave svinje, povucite svoje trupe iz muslimanskih zemalja."


Karabegović se nalazi na uslovnoj slobodi uz položenu kauciju od 500.000 dolara. Nastavak preliminarnog saslušanja planiran je za sutra (petak) pred Prekršajnim sudom u Melburnu.

Zapaliti zastavu Australije

 

U zaplenjemom časopisu Al Kaide "Inspire" nalazi se deo, pod naslovom "Otvoreni izvori džihada", koji predstavlja priručnik za one koji ne prihvataju tirane kako da koriste tehnike za izradu bombi, taktike gerile i savete za obuku upotrebe oružja.
Adnan Karabegović je rekao policiji da navodno nije gledao časopise, te da je čitao samo deo u kojima su čitaoci iznosili svoja razmišljanja. Međutim, tužilaštvo tvrdi da je Karabegović takođe snimljen dok govori da se odvratno oseća što Islamska škola na jarbolu podiže zastavu Australije, umesto da je zapali, kao i da je vreme za džihad.
- Nema izbora, ili se spremaš za rat ili su u ratu - navodno je rekao Adnan Karabegović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online