Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 01.04.2013.
03:32
Vesti A

U Melburnu sedam odsto sveštenika napasnici?!

Dvojica najistaknutijih predstavnika katoličke crkve u Australiji, kardinal Džordž Pel i nadbiskup Denis Hart, odbacili su kao netačne poslednje napade na članove katoličke crkve iznete tokom parlamentarnog saslušanja o seksualnom zlostavljanju dece.

Kardinal Džordž Pel


 

Nadbiskup za Melburn Denis Hart negirao je svedočenje Kena Leja, komesara policije Viktorije, koji je tokom saslušanja izjavio da je crkva sputavala i vršila opstrukciju policije tokom njenih istraga, i zatražio odgovor od policije zbog čega nisu ništa učinili ukoliko su posedovali dokaze o takvom, navodnom, ponašanju crkve. Kardinal Pel je odbacio tvrdnje advokata iz Melburna, gospođe Vivijen Voler, koja ga je optužila da je bio prisutan 1969. godine, kada je jedan dečak opisao kako ga je sveštenik silovao.
 

Odgovori najviših predstavnika katoličke crkve u Australiji objavljeni su u četvrtak na portalu parlamantarne istrage u delu "Pravo na odgovor". Pismo nadbiskupa Harta upućeno je 17. oktobra prošle godine, a kardinala Pela 15. januara 2013.
 

Najviši predstavnici crkve izražavaju nezadovoljstvo i zbog negativnih naslova u štampi, koji su objavljivani onako kako je teklo saslušanje, a tokom kojih predstavnici crkve nisu svedočili ili iznosili dokaze, jer se to očekuje tek na kraju saslušanja. Međutim, predstavnici crkve traže pravo da to učine ranije.

Kardinal Pel: Opasne klevete

 

Istog dana, u oktobru prošle godine, kada su izneti podaci, advokat Vivijen Voler iznela je tvrdnju da je kardinal Pel odbio da sasluša svedočenje dečaka koji je silovan u Balaratu 1969. odmah nakon događaja, kao i da je bio prisutan u prostoriji kada se dečak o tome navodno požalio jednom od sveštenika. Kardinal je negirao takve navode, uz tvrdnju da nije bio prisutan u Australiji kad je dečak silovan, te da u Balarat nije odlazio sve do 1971. On je dodao da takve tvrdnje predstavljaju "opasne klevete", što ozbiljno dovodi u rizik profesionalni integritet parlamentarne komisije.

 

Osuđeno 14 sveštenika

 

Ranije, tokom saslušanja, policija je iznela podatke da je 14 sveštenika iz Melburna osuđeno pred sudom za nasilje nad decom, od kojih je osam raščinjeno, a četvoro je preminulo.

 

Nalazi policije

 

U nalazima policije, koji su saopšteni tokom saslušanja, preporučuje se podnošenje krivičnih prijava protiv osoba koje su bile uključene u neke od skrivenih istraga, takođe da je crkva savetovala žrtve da slučajeve ne prijavljuju policiji, obaveštavala je osumnjičene o iznetim dokazima i premeštala ih na druge dužnosti, kao i da nijedan slučaj nasilja nije prijavila policiji.

Pored predstavnika policije i žrtava i njihovih advokata svedočio je i određeni broj eksperata koji su javno kritikovali način na koji je katolička crkva odgovorila na optužbe o seksualnom nasilju koje su vršili njeni članovi. Stručnjaci su izneli i tvrdnje da je svaki 15. sveštenik u Melburnu napasnik dece, kao i da je procenat napastvovanja koji vrše katolički sveštenici šest puta veći u odnosu na članove svih drugih crkvi zajedno. Kritikovan je i crkveni protokol koji više štiti instituciju crkve umesto da pomaže žrtvama.
 

Ovde potpis

Nadbiskup Denis Hart je u odgovoru na pet stranica naveo kako crkva neprestano sarađuje sa policijom, da podstiču žrtve da potraže pomoć i prijave navodno nasilje, kao i da iznose konstruktivne predloge. Međutim, navodi i kako crkva mora da poštuje želje žrtava koji ne žele da odu u policiju.
 

- Ukoliko policija Viktorije poseduje dokaze da je crkva do danas namerno sakrivala dokaze ili ometala istražne radnje, odnosno da je prikrivala ili podsticala seksualno nasilje nad decom, naravno da to mora da se ispita i pitanje je zbog čega to do sada nije urađeno prema važećim zakonima - napisao je nadbiskup Hart.

 

Milijarda za žrtve nasilja



Muškarac, žrtva seksualnog nasilja sveštenika katoličke crkve, javno je apelovao na predstavnike vlade Viktorije da pomognu pokretanje građanske odštetne parnice protiv te verske organizacije. Kris Vilen, koji je bio žrtva i svedok nasilja, dok je bio učenik dve katoličke škole u Melburnu, zatražio je od parlamentarne komisije Viktorije da donese preporuku da se obezbede sredstva za pokretanje parnice protiv crkve. Vilen je istakao kako potrebno da država predvodi njihovu pravnu borbu.
 

- Ova istraga mora da donese jasne zaključke, strategiju kojom bi se obeštetile žrtve nasilja - rekao je Kris Vilen pred komisijom.
 

On predlaže Vladi da zatraži finansijsku odštetu u visini od milijardu dolara kojom bi se svakoj od žrtava kupila po nova kuća. Ranije, tokom saslušanja u ponedeljak, još jedna žrtva Vejn Dejvis tražio je da i država uputi javno izvinjenje žrtvama jer nisu uspeli da spreče da zaštite decu. Članovima komisije ispričao je da je živeo pod jednogodišnjom torturom u Mornig Satr kući za dečake u Morningtonu, gde je prebijan, seksualno napastvovan i prinuđivan na fizički rad. Tvrdi da je kao posledicu toga doživeo stres i postraumatske poremećaje, zbog čega se odao alkoholu i kockanju. Dejvis smatra da Vlada Viktorije mora da bude odgovorna za propuste koji su se u njegovom slučaju dogodili 1967.
 

- Želeo bih makar da vidim i čujem iskreno izvinjenje - rekao je Vejn Dejvis.
 

On je već primo finansijsku odštetu od katoličke crkve, ali smatra da mu i pored toga neko duguje izvinjenje.
 

- Nadam se da će moja priča doprineti da se obelodane ovi sramotni događaji kako bih mogao da nastavim normalan život.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.04.2013. 06:32
Ништа ново од католичке цркве!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online