Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 28.08.2014.
02:22
Vesti A

Vatikan jači od zakona

Vatikanu je trebalo više od 20 godina i tri zahteva da se raščini sveštenik osuđen za seksualno zlostavljanje dece, kazao je melburnski nadbiskup Denis Hart. On je ove nedelje davao iskaz pred Kraljevskom komisijom koja istražuje na koji način su institucije odgovarale na seksualno zlostavljanje najmlađih.

Tek posle 20 godina raščinili zločinca (Foto: Ilustracija)
 

U slučaju sveštenika Majkla Glenona, koji je prvi put osuđen na zatvor 1987, navedeno je, prošla je 21 godina (sve do 1998.) dok mu nije skinuta mantija. Isti sveštenik je pet puta osuđivan za višestruka krivična dela. Umro je u zatvoru januara ove godine.


Nadbiskup Hart bio je glavni vikar melburnske biskupije do 2001, kada je na mestu nadbiskupa zamenio Džordža Pela. On je istrazi kazao da je pre 2001. bilo vrlo teško od Vatikana dobiti odobrenje da bi sveštenik bio raščinjen.

Simpatije prema pedofilima

Katolička crkva imala je previše simpatija prema sveštenicima-pedofilima, a patnje žrtava bile su umanjivane, kazao je nadbiskup tokom svedočenja.

On je dodao da je crkva "apsolutno" imala problem sa sveštenicima i crkvenim osobljem koji su zlostavljali najmlađe.
- Mogu da kažem da su se ti zločini dešavali do određenog stepena i da nije preduzimana direktna i ozbiljna akcija.
Neki u crkvi su bili skloni da seksualno zlostavljanje smatraju moralnim padom, a ne krivičnim delom.
- Mogao sam da uočim da ljudi ponekad imaju više simpatija prema osobi iz crkve nego što bi trebalo.
U svim župama melburnske nadbiskupije identifikovan je 81 poznati prekršilac, dok je još 15 neidentifikovano. Šteta naneta žrtvama nije uzimana dovoljno ozbiljno, kazao je poglavar.
- Mogu da priznam da ono što smo radili pokazuje da je bilo previše želje da se ozbiljnost slučaja umanjuje.

- Teškoća je bila u ozbiljnom praćenju procedure. Ako svaku tačku i svaku crticu nisam stavio onako kako su hteli, onda bi odluka bila u korist sveštenika koji je bio za nešto optužen.


Bila je neophodna i potvrda dva svedoka, kazao je Hart.


Sudija Piter Meklilen koji predsedava istrazi pitao je nadbiskupa:
- Vi onda ne znate kako bi tekao proces donošenja odluke. Je li to tačno?


Nadbiskup Hart je odgovorio:
- Jeste, časni sude.


Sudija Meklilen rekao je u istrazi da je nedavno pisao Vatikanu, tražeći razjašnjenje procesa donošenja odluka (o krivici sveštenika), ali je njegov zahtev odbijen.
U nastavku, nadbiskup je branio proces pod nazivom "Odgovor Melburna", koji je ustanovljen da bi se vodilo računa o optužbama za seksualno zlostavljanje. On je rekao da ima veliko poverenje u integritet tog sistema. Prema njegovim rečima, crkva je prošle nedelje imenovala baristera Donela Rajana da napravi reviziju postojećeg limita od 75.000 dolara davanog kao obeštećenje žrtvama. Ta revizija treba da oceni da li je limit primeren i treba li da takav ostane, kao i da li treba podvrći proveri ranije slučajeve.


Na pretresu je takođe rečeno da je crkva kao odštetu žrtvama dala skoro istu sumu koju je potrošila za administrativno vođenje čitavog sistema.


U međuvremenu, porodice zlostavljanih žrtava osudile su najavu revizije programa crkvene kompenzacije - ističući da su izgubili poverenje u crkvene revizije procesa.
Ovo potvrđuje Entoni Foster čije dve kćerke je sveštenik zlostavljao devedesetih godina. On ističe da im ne veruje i da je crkva trebalo ranije da preduzme više mera.


- Znamo koliko dugo je sve ovo trajalo. Nadbiskup Hart je trebalo da danas donese moralnu odluku i da na sve postojeće slučajeve ukine limit za odštetu. To bi donelo neko olakšanje žrtvama, a za ono što se čulo na Kraljevskoj komisiji i za šta Kraljevska komisija zna da je te žrtve trebalo daleko bolje tretirati nego što je zaista učinjeno.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.08.2014. 03:10
Ovo je njihov najsitniji greh; što su ukrali Bogu presto i narode pogrešno naučili to nikom ništa. Nema danas ispravne crkve ni sekte ni religije; manje više svi se pogrešno mole Bogu! Lako je znati koji su najviše pokvareni; oni koji su postali najviše moćni.
Četvrtak 28.08.2014. 03:10
Ovo je njihov najsitniji greh; što su ukrali Bogu presto i narode pogrešno naučili to nikom ništa. Nema danas ispravne crkve ni sekte ni religije; manje više svi se pogrešno mole Bogu! Lako je znati koji su najviše pokvareni; oni koji su postali najviše moćni.
Četvrtak 28.08.2014. 03:55
Vatikan je dzavolov proizvod.Vatikan je porodiliste i obdaniste gejeva u prevodu pedera.Odatle krecu sva zla koja se desavaju na planeti a zlo treba unistiti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online