Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.03.2013.
13:02
B. Božin - Vesti A

Nemačka: Haos na šest aerodroma

Na šest nemačkih aerodroma u četvrtak je počeo štrajk upozorenja zaposlenih u Lufthanzi. Prema instrukcijama sindikata Ver.di, od pet do dvanaest časova je obustavljen rad u vazdušnim lukama u Frankfurtu, Minhenu, Diseldorfu, a pogođeni su bili i aerodromi u Hamburgu, Kelnu i Berlinu.

Traže povišuc: Štrajk radnika Lufthanze
 


Ukupno je otkazano 700 letova na domaćim i međunarodnim linijama. Težište štrajka je bilo na najvećoj vazdušnoj luci Frankfurt (za koju nije naveden broj otkazanih letova), dok je u Minhenu otkazano 240 letova, u Diseldorfu 49 od 57 planiranih letova, a u Kelnu osam letova ove kompanije. Iako je štrajk unapred bio najavljen, pa je najveći haos donekle bio izbegnut, stotine putnika sa koferima, uglavnom za međunarodne destinacije, nervozno je čekalo u redovima ispred šaltera i u aerodromskim čekaonicama. Tokom čitavog dana je došlo do brojnih kašnjenja.

Odloženi letovi: Brojni putnici morali su satima da čekaju na aerodromima

U pozadini štrajka su pregovori o zaradama za oko 33.000 zaposlenih radnika Lufthanze, u prvom redu u tehničkim i servisnim službama. Sindikat Ver.di je hteo da uoči današnje druge runde pregovora pojača pritisak na poslovodstvo. Ver.di traži 5,2 odsto povišice plata i osiguranje radnih mesta zaposlenima, dok poslovodstvo predlaže "nultu rundu" i duže radno vreme kao doprinos merama štednje.


Predstavnica Ver.dija u Hamburgu Janine Peltijer je, na osnovu različitih pozicija obeju strana, izrazila sumnju da može doći do brzog dogovora, a zahteve poslodavaca je nazvala "provokacijom".
- Ako sada ne pokažemo snagu, onda će biti veoma teško da se uopšte složimo - poručila je ona.


Portparol Lufthanze je štrajk nazvao "suvišnim i neprimerenim".


Najveća nemačka vazdušna kompanija nastoji da sprovede program štednje Skor, koji podrazumeva ukidanje 3.500 mesta u upravi, čime bi se, zajedno sa drugim merama, ostvarila ušteda od 1,5 milijardi evra.


Predstavnici sindikata Ver.di su juče i sami bili iznenađeni brojem otkazanih letova i razmerama koje je proizveo štrajk upozorenja. Oni su upozorili poslovodstvo da svojim tvrdim stavom prema zaposlenima dovodi u pitanje program štednje. Šef Ver.dija Frank Bzirske je zapretio daljim obustavama rada. Frontovi su trenutno u toj meri suprotstavljeni da mnogi predviđaju da će se napetost produžiti na naredne nedelje i mesece, pa čak i do samog leta.

Žalba Briselu

Ako vam je odbijeno ukrcavanje u avion ili avion kasni, a prevoznik koji upravlja letom ne ispuni svoje obaveze, uložite tužbu nadležnom nacionalnom telu. Ukoliko vaš avion polazi iz države EU, možete se žaliti evropskim vazduhoplovnim vlastima.
Ime i adresu nadležnog tela, odnosno podatke o organizacijama koje vam mogu pomoći ili vas savetovati kod tužbi, možete dobiti na besplatnom telefonskom broju Jurop Direkt: 00-800-67-8-9-10-11, ili preko mejla: mailŽeurope-direct.cec.eu.int.
Neki mobilni operateri ne dozvoljavaju uspostavljanje veze s brojem 00 800 ili takve pozive posebno zaračunavaju. O daljem razmatranju vaše pritužbe možete obavestiti Evropsku komisiju, B-1049 Bruxelles preko faksa (+32-2) 299 10 15 ili mejla: tren-aprightsŽcec.eu.int.

  

Saveti putnicima: Povraćaj novca ili kasniji let

Gužve zbog odloženih letova
 

U slučaju da se zbog štrajka otkaže let, putnik ima pravo na povraćaj novca. Ukoliko, pak, želi da putuje, kartu može da iskoristi za neki kasniji let. Takođe, Lufthanza omogućava u ovakvim slučajevima da se karta zameni za voznu kartu ili da se rezerviše za neki drugi termin.


Kompanija ili organizator putovanja su obavezni da u ovakvim situacijama u što kraćem roku organizuju zamenu za prevoz, a putnici mogu isto da zatraže telefonom ili na šalteru kompanije na aerodromima. Na domaćim linijama se preporučuje prebacivanje na železnički saobraćaj.

Bez dodatne odštete

Prema jednoj ranijoj presudi Saveznog suda vazduhoplovne kompanije nisu obavezne da plate dodatnu odštetu putnicima (zbog izgubljene dobiti, stresa...) ukoliko je let otkazan zbog štrajka. Obustava rada se tretira kao "vanredna okolnost", za koju kompanija ne može da garantuje.
Pretpostavka je, glasi obrazloženje u pomenutoj presudi, da su "letovi otkazani zbog dešavanja koja su izvan uticaja kompanije i izvan okvira normalnog funkcionisanja".

Inače, let može biti otkazan iz više razloga. Ukoliko postoji neki kvar na avionu ili nedostatak onda je reč o otkazivanju iz tehničkih razloga. Let može biti otkazan u slučaju zatvaranja odlaznog ili dolaznog aerodroma, kao i u slučajevima raznih štrajkova, što je juče bio slučaj s Lufthanzom.
Aviokompanije mogu otkazati letove i iz komercijalnih razloga, kada imaju izuzetno mali broj putnika na letu. Ovo nije dozvoljeno, pa se ovaj razlog uvek krije od putnika i javnosti, te se otkaz pravda tehničkim kvarom.


U svakoj zemlji prava putnika propisuje nadležno regulatorno telo za vazduhoplovni saobraćaj, a u slučaju Srbije to je Direktorat za civilno vazduhoplovstvo. Oštećeni putnici i oni čija prava nisu ispoštovana treba da se reklamacijom obrate aviokompaniji.

U slučaju negativnog odgovora, putnici imaju mogućnost da reklamaciju ulože Direktoratu preko propisanog obrasca koji se može naći na svakom aerodromu ili sajtu Direktorata.                                                                                         Lj. I. - B. B.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online