Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.08.2018.
00:23
Lj. Ivanović - Vesti A

Pobuna blokira nebo Evrope

Nemački piloti u irskoj niskotarifnoj aviokompaniji Rajaner u petak se priduružuju kolegama u Belgiji, Švedskoj i Irskoj u štrajku koji će na nemačkom tržištu značiti 250 otkazanih letova, dok je 104 poletanja otkazano u Belgiji, 22 u Švedskoj i 20 u Irskoj.

pixabay.com
Ili drugi let ili novac: Kompanija nema šer-ugovore, što putnicima otežava situaciju

Talas štrajkova nezadovoljnih radnika, od zemaljskog i kabinskog osoblja do pilota preti da ozbiljno ugrozi operacije kompanije koja se predugo oglušivala na apele o teškim uslovima rada, tempu koji je nametnut mahnitom željom za štednjom.

Sve niži i niži troškovi su ljude izložili paklenim naporima i samo je bilo pitanje vremena kada će sistem početi da puca. Kompanija je uspela da pred Božić 2017. spreči sindikalnu akciju, ali je to samo značilo da će ih problemi sačekati na vrhuncu letnje sezone, kad to takve kompanije i najviše boli. Oni koji su sumnjali da će u 32 godini dugoj istoriji radnici Rajanera prvi put ući u štrajk, sada su dobili grubo otrežnjenje.

Iz Srbije regularno

U Srbiji Rajaner saobraća samo iz Niša prema Bergamu u Italiji, Bratislavi u Slovačkoj, što je veza mahom za putnike iz Beča i prema Berlinu. Letovi se zasad obavljaju bez zastoja ili otkazivanja.

Današnji dan će biti posebno važan i da se vidi šta će se u Holandiji dogoditi, jer su piloti stacionirani u tamošnjim bazama najavili da bi mogli da se priključe štrajku.

Aviokompanija Rajaner operiše iz 86 baza u 37 zemalja i godišnje preveze više od 130 miliona putnika, ali je poslovodstvo dosad uspelo da zaključi nove, poštenije ugovore o radu samo sa letačima u Velikoj Britaniji i Italiji, dva najveća tržišta kompanije.

Ljuti Irci

Predstavnik Rajanera Keni Džejkobs je uputio izvinjenje putnicima zbog otkaza letova, ali i prekor kabinskom osoblju za koje je rekao da je "jako dobro plaćeno, sa do 40.000 evra godišnje".
- Imaju 14 dana mesečno slobodno, nove uniforme, plaćenaa bolovanja i ovaj štrajk je neopravdan i samo će uznemiriti ljude koji idu na odmore. Piloti zarađuju 190.000 evra godišnje - rekao je Džejkobs.

Kad je reč o Nemačkoj, trećem najvećem tržištu Rajanera, piloti, njih oko 400, okupljeni u sindikat Ferajnigung kokpit, koji okuplja 96 odsto pilota, dao je rok poslovodstvu da do 6. avgusta ponudi neko rešenje kako ne bi došlo do štrajka.

Kompanija u brojkama

465 aviona tipa boing 737-800
220 celogodišnjih destinacija
37 država
7,1 milijarda evra prihoda
1,6 milijardi evra godišnja zarada
13.000 zaposlenih

To se nije dogodilo i avioni na određenim destinacijama danas neće leteti, a hiljade putnika biće poremećeno zbog otkazivanja saobraćaj. Kao i svaka niskotarifna kompanija, Rajaner nema kod-šer ugovore, niti partnerske kompanije, te putnici jednostavno ne mogu biti preusmereni ili preuzeti od drugih aviokompanija da bi stigli do svog odredišta.

Svi oni, prema propisima, mogu od kompanije da dobiju bukiranje drugog leta ili povraćaj novca u celosti.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online