Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 14.03.2013.
15:16
Srna A

Novi papa, stari stav o Kosmetu

Beogradski verski analitičar Živica Tucić izjavio je da izbor Horhea Maria Bergolja za novog papu neće uticati na stav Vatikana, koji ne priznaje nezavisnost Kosova i Metohije.

Papa Franja

"Oni misle da to pitanje nije još zatvoreno, a to pokazuju i ovi pregovori u Briselu. Vatikan reaguje kada se stanje potpuno negde uspostavi i stabilizuje...Kada dve strane to pitanje budu rešile i međunarodna zajednica to prihvati kao rešenje, onda i Vatikan to može da prihvati, jer Katolička crkva nije samo crkva, nego i država i tu dolaze do izražaja i državni, a ne samo religijski interesi", istakao je Tucić.

On je izrazio uverenje da će anglikanci i pravoslavci u novom papi Franji sigurno imati dobrog sagovornika.

"Nema nikakvih razloga da ne verujemo da će on biti ekumenski otvoren i raspoložen za dobre odnose sa drugim crkvama van katoličanstva, a tu posebno sa pravoslavljem, jer katoličanstvo i pravoslavlje imaju najviše bliskosti", rekao je Tucić.

Prema njegovim rečima, ekumenizam je u Vatikanu siguran i niko ga ne dovodi u pitanje, ma ko bio papa.

"Ta otvorenost Katoličke crkve, ne prema sebi unutra, nego prema drugim hrišćanskim konfesijama, sigurna je", istakao je Tucić.

Tucić smatra da novi papa neće biti reformista i da će nastaviti putem svog prethodnika Benedikta XVI, a to je, ipak, neka vrsta zastoja, jer Vatikan iziskuje brojne reforme, posebno administracije.

Tucić je rekao da novi papa pripada redu jezuita, koji su veoma obrazovani i dosta sposobni ljudi i koji su uvek zbog svog znanja bili moćni, iako ih u crkvi nisu uvek voleli.

"Novi papa dolazi iz Južne Amerike, što nije loše, jer, ipak, 40 odsto katoličkog sveta živi u Južnoj Americi. Ne treba zaboraviti da je on italijansko-argentinske pripadnosti", rekao je Tucić.

On je podsetio da su i prve reakcije Ruske pravoslavne crkve pozitivne i da ga u ruskoj crkvi cene i kažu da ima pozitivan stav prema pravoslavlju, a čestitao mu je i ruski predsednik Vladimir Putin.

Papa Franjo, kardinal Horhe Mario Bergoglio iz Argentine, novi je poglavar Rimokatoličke crkve, a ujedno je prvi papa iz Južne Amerike i prvi jezuit na čelu Vatikana.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.03.2013. 15:23
And the beast that was and is not, even he is the eighth and is of the seven, and went in perdition. Revelation 17:11 Kratko i jasno od protestanata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online