Četvrtak 14.03.2013.
15:16
Srna

Novi papa, stari stav o Kosmetu

Papa Franja

"Oni misle da to pitanje nije još zatvoreno, a to pokazuju i ovi pregovori u Briselu. Vatikan reaguje kada se stanje potpuno negde uspostavi i stabilizuje...Kada dve strane to pitanje budu rešile i međunarodna zajednica to prihvati kao rešenje, onda i Vatikan to može da prihvati, jer Katolička crkva nije samo crkva, nego i država i tu dolaze do izražaja i državni, a ne samo religijski interesi", istakao je Tucić.

On je izrazio uverenje da će anglikanci i pravoslavci u novom papi Franji sigurno imati dobrog sagovornika.

"Nema nikakvih razloga da ne verujemo da će on biti ekumenski otvoren i raspoložen za dobre odnose sa drugim crkvama van katoličanstva, a tu posebno sa pravoslavljem, jer katoličanstvo i pravoslavlje imaju najviše bliskosti", rekao je Tucić.

Prema njegovim rečima, ekumenizam je u Vatikanu siguran i niko ga ne dovodi u pitanje, ma ko bio papa.

"Ta otvorenost Katoličke crkve, ne prema sebi unutra, nego prema drugim hrišćanskim konfesijama, sigurna je", istakao je Tucić.

Tucić smatra da novi papa neće biti reformista i da će nastaviti putem svog prethodnika Benedikta XVI, a to je, ipak, neka vrsta zastoja, jer Vatikan iziskuje brojne reforme, posebno administracije.

Tucić je rekao da novi papa pripada redu jezuita, koji su veoma obrazovani i dosta sposobni ljudi i koji su uvek zbog svog znanja bili moćni, iako ih u crkvi nisu uvek voleli.

"Novi papa dolazi iz Južne Amerike, što nije loše, jer, ipak, 40 odsto katoličkog sveta živi u Južnoj Americi. Ne treba zaboraviti da je on italijansko-argentinske pripadnosti", rekao je Tucić.

On je podsetio da su i prve reakcije Ruske pravoslavne crkve pozitivne i da ga u ruskoj crkvi cene i kažu da ima pozitivan stav prema pravoslavlju, a čestitao mu je i ruski predsednik Vladimir Putin.

Papa Franjo, kardinal Horhe Mario Bergoglio iz Argentine, novi je poglavar Rimokatoličke crkve, a ujedno je prvi papa iz Južne Amerike i prvi jezuit na čelu Vatikana.

2024 © - Vesti online