Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 08.03.2013.
20:10
Beta A

Grčka za uključenje Kosova u EU

Grčka se danas izjasnila za uključenje Kosova u Evropsku uniju založila se za jačanje ekonomske saradnje s Prištinom, mada Atina, za razlike od većine zemalja EU, nije priznala nezavisnost Kosova.

Grčka nije priznala Kosovo, ali želi da dve zemlje (Kosovo i Srbija) uđu u EU
 

"U Evropskoj uniji postoje različita mišljenja o statusu Kosova (...), ali svi se slažu da region Zapadnog Balkana ima perspektivu u EU", rekao je ministar inostranih poslova Grčke Dimitris Avramopulos.

Posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Kosova, Enverom Hodžajem, Avramopulos je u Atini izjavio da Kosovo "treba da radi da bi zadovoljilo kriterijume i ostvarilo neophodne reforme" koje traži EU.

Grčka želi "stabilnost, mir i razvoj u Jugoistočnoj Evropi", što se može postići "kroz ekonomsku saradnju", rekao je Avramopulos i najavio otvaranje Trgovinskog predstavništva Kosova u Atini, radi jačanja saradnje.

"Ta kancelarija ne menja stav Grčke o statusu (Kosova)", već je to "poruka da je razvoj 'alatka' za mir", rekao je grčki ministar.

Dok stotinu zemalja, uključujući SAD i većinu zemalja EU, priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, to nije učinila i Grčka koja je tradicionalno veoma blizu Beograda kog je podržavala i tokom jugoslovenskih ratova 1990-tih godina, ukazuje agencija AFP.

Hodžaj je danas u Atini podsetio da je "76 grčkih kompanija došlo na Kosovo" i rekao da želi da "vidi više od grčkog izvoza".

Domaćin Avramopulos je poželeo da dijaloga Prištine i Beograda "donese rezultat u najkraćem mogućem roku, da bi se obezbedila evropska budućnost regiona". "Želimo da se završi ovo loše poglavlje između dve zemlje i da obe vidimo u EU", rekao je Hodžaj o Kosovu i Srbiji.

AFP dodaje da se Srbija, kandidat za prijem u EU, nada da će EU na junskom samitu odlučiti o datumu početka pregovora o njenom prijemu.Osnovni uslovi koje je za to postavio Brisel jesu poboljšanje odnosa Srbije s Kosovom i konkretan napredak u dijalogu s Prištinom, zaključuje AFP.

POVEZANE VESTI

Petak 08.03.2013. 22:46
Od Grka se bolje i ne ocekuje tako prepotentna nacija ne postoji u svetu i NISU NAM OKRENULI LEDJA!!!!! Prema nama su uvek ovako i bili okrenuti......strajkacka nacija isti crnogorci. Nego Srbende ako hocete da pomognete svojoj naciji imaj te vise od dvoje dece i ne trazite izgovor za to.
Petak 08.03.2013. 23:58
Nema potrebe da se emblem lazne drzave kosovo postavi na ovim stranicama portala "Vesti".
Subota 09.03.2013. 06:55
То Гтци нису рекли, дипломатски нису ништа рекли осим да не признају резолуцију о самосталности. Америка се и даље срчано труди да нема мира на Балкану.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online