Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.03.2013.
15:12
LJ. IVANOVIĆ, Z. MIRKOVIĆ - Vesti A

Bauk Pantera kruži Evropom

Austrijska policija pripisala je pljačku zlatare u centru Klagenfurta, koja se dogodila u ponedeljak, međunarodnoj bandi - Pink panter, čiji su članovi sa prostora bivše Jugoslavije.

Mediji naveliko javljali o spektakularnoj pljački u Dubaiju
 

- Završili smo pretragu za tragovima i sada čekamo na rezultate analize - rekao je Gotlib Tirk, šef kriminalističke policije i dodao da je velika verovatnoća da postoji veza sa pljačkom iste zlatare pre dve godine.

- Jedan od dvojice pljačkaša je najverovatnije i tada učestvovao - ukazao je Tirk.
On je istakao da fotografijama, koje su ovaj put mnogo bolje, policija pokušava preko savezne kriminalističke službe i kolega u Srbiji utvrdi identitet pljačkaša. Pljačkajući zlataru u Klagenfurtu ovoga puta su kriminalci bili nasilni. Zaposlenima su zapretili oružjem, a potom su porazbijali vitrine i izloge, uzeli plen i pobegli.

Krstio ih Interpol

Pink panteri su organizovana kriminalna grupa za koju Interpol veruje da broji između 200 i 500 članova. Kriminolozi njihove pljačkaške veštine opisuju kao "gotovo umetničke". Prema proceni Interpola, Panteri su uspeli da opljačkaju nepovratno nakit u vrednosti od najmanje 500 miliona dolara, te da su "podvige" ostvarili u Dubaiju, Japanu, Švajcarskoj, Francuskoj, Lihtenštajnu, Nemačkoj, Luksemburgu, Španiji i Monaku.

Ova pljačka samo je poslednja u nizu koja se pripisuje legendarnoj i veoma efikasnoj i opasnoj grupi pljačkaša - Pink panterima.


Pljačkaški pohod Panteri su pokrenuli pre ravno 11 godina, tačnije u 2. maja 2002. kad je poharana ekskluzivna juvelirnica Graf u Nju Bond ulici u Londonu. Tog dana su Predrag Vujošević i njegova saučesnica, koju je Skotland jard označio kao "neidentifikovanu Britanku", ušli u radnju u londonskom Vest Endu i tražili da pogledaju prsten vredan 37.000 funti. Dok su njih dvoje razgledali prsten i tako odvlačili pažnju osoblja, u juvelirnicu je upao Nebojša Denić, sa perikom na glavi i magnumom 357 u ruci. Sa njim je bio i Milan Jovetić. Za oko tri minuta, Denić je pokupio nakit u vrednosti od oko 23 miliona funti, dao ga Jovetiću i krenuo da beži. Nije stigao daleko. Dvojica prisebnih čuvara uspela su da ga savladaju.

Sigurnosne kamere snimile pljačku juvelnirnice

Jovetić, Vujošević i neidentifikovana Britanka su se dali u beg. Nakon što su uspeli da pobegnu, Jovetić plen predaje Vujoševiću i oni se rastaju. Denić je završio u istražnom zatvoru, a ubrzo mu se tamo pridružio i Jovetić. Vujošević je uspeo da pobegne u Francusku, ali je u leto 2004. i on uhapšen, kada je otkriveno da je putovao sa falsifikovanim češkim pasošem.


Iduća velika pljačka je organizovana je 16. decembra 2003. u Frankfurtu kad je ukraden nakit i satovi vredni oko 400.000 evra. Već 5. marta 2004. Pink panteri su stekli istinski svetsku slavu, pljačkajući draguljarnicu Le Supre Diamant de Maki u Tokiju. Najvredniji plen tada je bila ogrlica od 125 karata (Vojvotkinja od Vendoma) sa 116 malih i jednim velikim dijamantom. Cena je 27 miliona dolara.


Navodno su na meti bile i zlatare u Osaki iz koji su maskirani pljačkaši odneli nakit vredan 750.000 evra.
U aprilu 2004. organizovana je krađa nakita i u pariskom Luvru. Za vreme 22. bijenala francuskog Udruženja trgovaca antikvitetima, grupa lopova za koje pariska policija veruje da su Pink panteri, sa štanda firme Šopard odnela je dva dijamanta od 47 i 16 karata, vrednih blizu 12 miliona evra. Da su panteri ozbiljni banditi pokazuje i interesovanje FBI i policije Hongkonga koji počinju njima intenzivno da se bave 2006. godine.

Organizacija i logistika

Kriminolozi Europola i Interpola utvrdili su matricu ponašanja bande, ali su im i odali priznanje navodeći da ih karakteriše izvrsna organizacija, logistika, da su vojnički disciplinovani i precizni, da su "pravi mađioničari", te da deluju veoma brzo. Često su sami pljačkaši unajmljivali ljude koji nemaju baš nikakve veze s kriminalom jer je njima lakše da uđu u neku zemlju i obave pljačku samo jednom u životu. Trenirali bi ih specijalno samo za jedan zadatak, a potom ih bogato nagradili.

Naredna velika pljačka organizovana je 15. aprila 2007. godine, oko 21.30 časova, a meta je bila ponovo juvelirnica Graf, ovog puta u tržnom centru Vafi siti u Dubaiju. Na prilično lošim snimcima, koje su mobilnim telefonima napravili posetioci tržnog centra, vide se trojica ljudi kako istrčavaju iz zlatare. Jedan u rukama nosi nešto nalik crnoj sportskoj torbi i seda za volan crnog audija A8, dok druga dvojica sedaju u isti takav beli audi.

Veza sa ruskom mafijom?

Za čiji račun pljačkaju Panteri? Dragulji se retko pljačkaju kako bi bili kasnije prodati na crnom tržištu, jer im se lako ulazi u trag, ali su sami dragulji dobro sredstvo plaćanja. Tako su otkriveni i neki ulovi Pantera u Tel Avivu i Antverpenu gde su isečeni i prerađeni, a potom su dospeli do Njujorka i Moskve. Polako, ali sigurno, i službenici Europola se u potrazi za pravim vođama Pink pantera sve više okreću ka Rusiji u kojoj mnoge organizovane kriminalne grupe imaju bivše pripadnike KGB-a koji imaju odlične veze, mogućnost falsifikovanja dokumenata i veze širom sveta.

 

Pripisuju im tuđe pljačke

Nabrajanje uspeha bande moglo bi da traje unedogled, ali su svi ti podaci zapravo nepouzdani, jer se smatra da im se pripisuju i tuđe pljačke, naročito one čiji počinioci ne bivaju otkriveni.
Tako se zapravo nikad neće znati koliko su i za čiji račun Pink panteri inkasirali zlata, dragulja, satova i drugih dragocenosti.


Opljačkani nakit kriminalci su potom sakrili u jednom parkiranom nisanu koji su prethodno iznajmili. Policija je pronašla nisan i nakit u njemu, i vratila ga juvelirnici. Policija u Dubaiju ubrzo je došla do podatka da su, svega nekoliko sati nakon prepada, pljačkaši avionom napustili Emirate. U avgustu 2007. godine u Holandiji je uhapšen Dragan Đorđević, koji je početkom 2008. izručen Emiratima, dok je 29. maja 2008. francuska žandarmerija uhapsila Milana Ljepoju u blizini švajcarske granice. Tom prilikom kod sebe je imao lažni hrvatski pasoš.


U decembru iste godine, Panteri su navodno uspeli da izvedu i pljačku nakita u Parizu vrednu 80 miliona evra.
 

Bande organizovane posle pada komunizma: Rumuni prvi ojadili Nemce

U danima posle sloma komunizma u Istočnoj Evropi, Nemačku je zapljusnuo talas kriminala koji je nadmašivao čak i veštinu Pink pantera.


U brojne filijale nemačkih banaka upadali su noću nepoznati razbojnici, kamionom razbijali sve i odnosili automate za novac. Kasnije su ih negde u potaji razvaljivali i pljačkali. Sve su to snimale kamere, ali niko nije mogao da prepozna lopove, mada nisu bili maskirani.


Ispostavilo se kasnije da je reč o Rumunima, bivšim agentima rasformirane službe bezbednosti (Sekuritatea), koje je neko okupio i poslao ilegalnim kanalima u Nemačku da "zarađuju" pare za svog novog poslodavca.
Skandal je otkriven i tadašnji nemački ministar unutrašnjih poslova je leteo za Bukurešt da ubedi nove vlasti u to da moraju kod kuće da reše ovaj problem i zaustave pohode na Zapad.
                                                                                                                S. J.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online